Полицитемија Рубра Вера

Од Википедија — слободната енциклопедија
Polycythaemia vera
СинонимиPolycythaemia vera (PV, PCV), erythremia, primary polycythemia, Vaquez disease, Osler-Vaquez disease, polycythemia rubra vera[1]
Blood smear from a patient with polycythemia vera
СпецијалностOncology

Полицитемија Рубра Вера е невообичаена миелопролиферативна неоплазма во која коскената срцевина создава премногу црвени крвни зрнца . Исто така, може да резултира во хиперпродукција на бели крвни клетки и тромбоцити .

Повеќето здравствени проблеми поврзани со полицитемија вера се предизвикани од тоа што крвта е погуста како резултат на зголемените црвени крвни зрнца. Почеста е кај постари лица и може да биде симптоматски или асимптоматски. Вообичаени знаци и симптоми вклучуваат чешање (пруритус) и силна болка при печење во рацете или нозете што обично е придружена со црвеникава или синкава боја на кожата. Пациентите со полицитемија вера се со поголема веројатност да имаат гихтичен артритис . Третманот се состои првенствено од флеботомија .

Знаци и симптоми[уреди | уреди извор]

Еритромелалгија е редок симптом на ПВ, овде присутен кај пациент со долготрајна полицитемија вера. Забележете црвеникави екстремитети и оток.

Луѓето со полицитемија рубра вера можат да бидат асимптоматски .[2] Класичен симптом на полицитемија вера е пруритус или чешање, особено по изложеност на топла вода (како на пример при бањање),[3] што може да се должи на абнормално ослободување на хистамин [4][5] или производство на простагландин .[6] Ваквото чешање е присутно кај приближно 40% од пациентите со полицитемија рубра вера.[7] Подарен артритис може да биде присутен кај најмногу 20% од пациентите. Заболување од чир на пептик е исто така честа појава кај пациенти со полицитемија рубра вера; најверојатно се должи на зголемена хистамин од мастоцитите, но може да биде поврзана со зголемена осетливост на инфекција со чир на бактерии H. pylori што предизвикува чир.[8] Друг можен механизам за развој на пептичен улкус е зголемено ослободување на хистамин и гастрична хиперацидност поврзана со полицитемија вера.

Класичен симптом на полицитемија рубра вера (и поврзаната миелопролиферативна болест есенцијална тромбоцитмија ) е еритромелалгија .[9] Ова претставува печење и болка во рацете или нозете, обично придружена со црвеникава или синкава боја на кожата. Еритромелалгија е предизвикана од зголемено количество на тромбоцити или зголемена „лепливост“ на тромбоцити (агрегација), што резултира со формирање на мали згрутчувања на крвта во садовите на екстремитетот; брзо реагира на третман со аспирин .[10][11]

Пациентите со полицитемија рубра вера се склони кон згрутчување на крвта ( тромбоза ). Голема тромботична компликација (на пр. Срцев удар, мозочен удар, длабока венска тромбоза или синдром Буд-Кијари ) понекогаш може да биде првиот симптом или индикација дека некое лице има полицитемија рубра вера.

Главоболки, недостаток на концентрација и замор се вообичаени симптоми кои се јавуваат кај пациенти со полицитмија.

Патофизиологија[уреди | уреди извор]

Политехемија вера (ПЦВ), како примарна полицимија, е предизвикана од неопластично размножување и созревање на еритроидни, мегакариоцитни и гранулоцитни елементи за да се произведе она што се нарекува панмиелоза . За разлика од секундарната полицимија, ПЦВ е поврзана со ниско ниво на серум на хормонот еритропоетин (ЕПО). Наместо тоа, клетките на ПВВ често носат активирана мутација во генот на тирозин киназа ( ЈАК2 ), која делува во сигналните патеки на ЕПО-рецепторот, со што тие клетки се размножуваат независно од ЕПО.[12]

Дијагноза[уреди | уреди извор]

Наодите за физички испити се неспецифични, но може да вклучуваат зголемен црн дроб или слезина, плетера или гихтички нодули . Дијагнозата често се добива врз основа на лабораториски тестови. Вообичаени наоди вклучуваат покачено ниво на хемоглобин и хематокрит, како одраз на зголемениот број на црвени крвни зрнца; може да се зголеми и броењето на тромбоцитите или броењето на белите крвни клетки . Стапката на седиментација на еритроцитите (ESR) е намалена како резултат на зголемувањето на потенцијалот на зета . Бидејќи полицитемија рубра вера е резултат на суштинско намалување на производството на еритроцити, пациентите имаат ниско ниво на еритропоетин (ЕПО).

Во примарната полицитемија може да има 8 до 9 милиони и повремено 11 милиони еритроцити на кубен милиметар крв (нормален опсег за возрасни е 4-6), а хематокритот може да биде и до 70 до 80%. Покрај тоа, вкупниот волумен на крв понекогаш се зголемува на дури двојно повеќе од нормален. Целиот васкуларен систем може да стане значително врежан со крв, а времето на циркулација на крв низ целото тело може да се зголеми до двојно повеќе од нормалната вредност. Зголемениот број на еритроцити може да предизвика вискозноста на крвта да се зголеми дури пет пати од нормалното. Капиларите можат да се вклучат со многу вискозната крв, а протокот на крв низ садовите има тенденција да биде исклучително слаби.

Како последица на горенаведеното, луѓето со нелекувана полицитемија рубра вера се изложени на ризик од разни тромботични настани ( длабока венска тромбоза, пулмонална емболија ), срцев удар и мозочен удар и имаат значителен ризик од синдром Budd-Chiari (тромбоза на хепатална вена),[13] или миелофиброза . Состојбата се смета за хронична и не постои лек. Симптоматскиот третман (види подолу) може да го нормализира пребројувањето на крвта и повеќето пациенти можат да живеат нормален живот со години.

Болеста се јавува почеста кај Евреите со европска екстракција отколку кај другото не-еврејско население. Забележани се некои семејни форми на полицитемија вера, но начинот на наследување не е јасен.

Мутација во JAK2 киназата (V617F) е силно поврзана со полицитемија рубра вера.[14][15] ЈАК2 е член на семејството Јанус киназа и ги прави претходниците на еритроид преосетливи на еритропоетин (ЕПО). Оваа мутација може да биде корисна за да се постави дијагноза или како цел за идна терапија.

По историјата и испитувањето, британскиот комитет за стандарди во хематологијата (БКХС) препорача да се извршат следниве тестови:

 • целосна крвна слика / филм (зголемен хематокрит; неутрофили, базофили, тромбоцити изразени кај половина од пациентите)
 • Мутација на ЈАК2
 • серумски феритин
 • бубрежни тестови и функции на црниот дроб

Ако мутацијата JAK2 е негативна и нема очигледни секундарни причини, BCSH предлага следниве тестови:

 • маса на црвени крвни клетки
 • заситеност на артериски кислород
 • абдоминален ултразвук
 • нивото на еритропоетин во серумот
 • аспират и коска на коскената срцевина
 • цитогенетска анализа
 • култура на пукање на еритроидна единица (BFU-E)

Другите одлики што може да се видат во полицитемија вера вклучуваат низок ESR и покачен алкален фосфатаза на леукоцити.

Дијагностичките критериуми за полицитемија рубра вера неодамна беа ажурирани од страна на BCSH. Ова ги заменува претходните критериуми на групата за студии на полицитемија Вера.

JAK2-позитивна полициемија вера - дијагнозата бара да бидат присутни двата критериуми:

Критериуми Белешки
А1 Фракција со висок волумен на еритроцити (EVF или хематокрит) (> 0,52 кај мажи,> 0,48 кај жени) ИЛИ Зголемена маса на црвените крвни клетки (> 25% над предвиденото)
А2 Мутација во ЈАК2

JAK2-негативна полицитемија вера - дијагноза бара A1 + A2 + A3 + или друг А или два Б критериуми:

Критериуми Белешки
А1 Зголемена маса на црвени крвни клетки (> 25% над предвиденото) ИЛИ хематокрит> 0,60 кај мажи,> 0,56 кај жени
А2 Отсуство на мутација во ЈАК2
А3 Нема причина за секундарна еритроцитоза
А4 Подоблив спленомегалија
А5 Присуство на стекната генетска абнормалност (со исклучок на BCR-ABL) во хематопоетичките клетки
Б1 Тромбоцитоза (број на тромбоцити> 450 * 109 / л)
Б2 Неутрофилна леукоцитоза (броење на неутрофили> 10 * 109 / л кај пушачи;> 12,5 * 109 / л кај пушачи)
Б3 Радиолошки докази за спленомегалија
Б4 Ендогени еритроидни колонии или еритропоетин со низок серум

Третман[уреди | уреди извор]

Нетретирана, полицитемија може да биде фатална.[16][17] Истражувањата откриле дека „1,5-3 години средно преживување во отсуство на терапија е продолжено на најмалку 10-20 години заради нови терапевтски алатки“.[18]

Бидејќи состојбата не може да се излечи, третманот се фокусира на лекување на симптоми и намалување на тромботични компликации со намалување на нивото на еритроцити.

Флеботомијата е една форма на третман, која често може да се комбинира со други терапии. Отстранувањето на крвта од телото предизвикува недостаток на железо, а со тоа се намалува нивото на хемоглобин / хематокрит и се намалува ризикот од згрутчување на крвта. Флеботомијата обично се прави за да се намали нивниот хематокрит (процент на црвени крвни зрнца) под 45 години за мажи или 42 кај жени.[19] Забележано е дека флеботомијата исто така го подобрува когнитивното оштетување.[20]

Аспирин со мала доза (75–81   mg на ден) се препишува често. Истражувањата покажаа дека аспиринот го намалува ризикот од разни тромботични компликации.

Хемотерапија може да се користи за полицитемија , за одржување, или кога стапката на крвни садови потребни за одржување на нормален хематокрит не е прифатлива, или кога има значителна тромбоцитоза или непостојан пруритус . Ова е обично со „циторективно средство“ ( хидроксиуреа, познат и како хидроксикарбамид ).

Тенденцијата на некои практичари да избегнуваат хемотерапија доколку е можно, особено кај млади пациенти, е резултат на истражување што укажува на можен зголемен ризик од трансформација во акутна миелогена леукемија (АМЛ) . Додека хидроксиуреа се смета за побезбедна во овој аспект, сè уште има расправа за неговата долгорочна безбедност.[21]

Во минатото, инјекција на радиоактивни изотопи (главно фосфор-32 ) се користела како друго средство за сузбивање на коскената срцевина. Ваквиот третман сега се избегнува заради висока стапка на трансформација на АМЛ.

Другите терапии вклучуваат инјекции со интерферон, и во случаи кога е присутна секундарна тромбоцитоза (висок број на тромбоцити ), може да се препише анагрелид .

Пресадувањата на коскена срж ретко се преземаат кај лица со полицитемија. Бидејќи оваа состојба е не-фатална ако се третира и следи, и ретко ги надминуваат ризиците.

Постојат индикации дека со одредени генетски маркери, ерлотиниб може да биде дополнителна опција за третман за оваа состојба.[22]

Инхибиторот JAK2, руксолитиниб, исто така се користи за лекување на полицитемија.[23]

Епидемиологија[уреди | уреди извор]

Политехемија рубри вера се јавува кај сите возрасни групи,[24] иако инциденцата се зголемува со возраста. Една студија покажа дека средната возраст на дијагностицирање е 60 години,[7] додека студија на клиниката Мајо во округот Олмстд, Минесота открила дека највисока застапеност има кај лица на возраст од 70-79 години.[25] Целокупната зачестеност кај популацијата во Минесота била 1,9 на 100,000 лица годишно, а болеста била почеста кај мажите отколку кај жените. Потврден е јата околу токсичното место во североисточна Пенсилванија во 2008 година.[26]

Поврзано[уреди | уреди извор]

 • Синдром на капиларно истекување
 • Хематопоетски чир

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. "polycythemia vera." at Encyclopædia Britannica. 2010. Encyclopædia Britannica Online. 21 Sep. 2010
 2. [Polycythemia vera EBSCO database] verified by URAC; accessed from Mount Sinai Hospital, New York
 3. „Polycythemia vera-associated pruritus and its management“. Eur J Clin Invest. 40 (9): 828–34. 2010. doi:10.1111/j.1365-2362.2010.02334.x. PMID 20597963.
 4. „Polycythaemia rubra vera and water-induced pruritus: blood histamine levels and cutaneous fibrinolytic activity before and after water challenge“. Br J Dermatol. 116 (3): 329–33. 1987. doi:10.1111/j.1365-2133.1987.tb05846.x. PMID 3567071.
 5. „Skin mast cells in polycythaemia vera: relationship to the pathogenesis and treatment of pruritus“. Br J Dermatol. 116 (1): 21–9. 1987. doi:10.1111/j.1365-2133.1987.tb05787.x. PMID 3814512.
 6. „Pruritus in polycythemia vera: treatment with aspirin and possibility of platelet involvement“. Acta Derm Venereol. 59 (6): 505–12. 1979. PMID 94209.
 7. 7,0 7,1 Berlin NI (1975). „Diagnosis and classification of polycythemias“. Semin Hematol. 12: 339.
 8. „Gastroduodenal lesions in polycythaemia vera: frequency and role of Helicobacter pylori“. Br J Haematol. 117 (1): 198–202. 2002. doi:10.1046/j.1365-2141.2002.03380.x. PMID 11918555.
 9. „Erythromelalgia: a pathognomonic microvascular thrombotic complication in essential thrombocythemia and polycythemia vera“. Semin Thromb Hemost. 23 (4): 357–63. 1997. doi:10.1055/s-2007-996109. PMID 9263352.
 10. Michiels J (1997). „Erythromelalgia and vascular complications in polycythemia vera“. Semin Thromb Hemost. 23 (5): 441–54. doi:10.1055/s-2007-996121. PMID 9387203.
 11. „Increased thromboxane biosynthesis in patients with polycythemia vera: evidence for aspirin-suppressible platelet activation in vivo“. Blood. 80 (8): 1965–71. 1992. PMID 1327286.
 12. Kumar, et al.: Robbin's Basic Pathology, 8th edition, Saunders, 2007
 13. „Elevated serum erythropoietin levels in patients with Budd-Chiari syndrome secondary to polycythemia vera: clinical implications for the role of JAK2 mutation analysis“. Eur. J. Haematol. 77 (1): 57–60. July 2006. doi:10.1111/j.1600-0609.2006.00667.x. PMID 16827884. Архивирано од изворникот на 2013-01-05.
 14. „Acquired mutation of the tyrosine kinase JAK2 in human myeloproliferative disorders“. Lancet. 365 (9464): 1054–61. 2005. doi:10.1016/S0140-6736(05)71142-9. PMID 15781101.
 15. „Activating mutation in the tyrosine kinase JAK2 in polycythemia vera, essential thrombocythemia, and myeloid metaplasia with myelofibrosis“. Cancer Cell. 7 (4): 387–97. 2005. doi:10.1016/j.ccr.2005.03.023. PMID 15837627.
 16. Mayo Clinic staff. „Polycythemia vera - MayoClinic.com“. Polycythemia vera: Definition. Mayo Clinic. Посетено на 2011-09-03.
 17. „What Is Polycythemia Vera?“. What Is Polycythemia Vera?. National Heart, Lung and Blood Institute. Посетено на 2011-09-03.
 18. „Polycythemia Vera Follow-up“. Polycythemia Vera Follow-up. Посетено на 2011-09-03.
 19. „The diagnosis and management of polycythemia vera in the era since the Polycythemia Vera Study Group: a survey of American Society of Hematology members' practice patterns“. Blood. 99 (4): 1144–9. 2002. doi:10.1182/blood.V99.4.1144. PMID 11830459.
 20. „Cognitive impairment in polycythemia vera: partial reversibility upon lowering of the hematocrit“. Eur. Neurol. 44 (1): 57–9. 2000. doi:10.1159/000008194. PMID 10894997.
 21. Björkholm, M; Derolf, AR; Hultcrantz, M; и др. (10 June 2011). „Treatment-related risk factors for transformation to acute myeloid leukemia and myelodysplastic syndromes in myeloproliferative neoplasms“. Journal of Clinical Oncology. 29 (17): 2410–5. doi:10.1200/JCO.2011.34.7542. PMC 3107755. PMID 21537037.
 22. „Erlotinib Effectively Inhibits JAK2V617F Activity and Polycythemia Vera Cell Growth“. J Biol Chem. 282 (6): 3428–32. 2007. doi:10.1074/jbc.C600277200. PMC 2096634. PMID 17178722.
 23. Tefferi, A; Vannucchi, AM; Barbui, T (10 January 2018). „Polycythemia vera treatment algorithm 2018“. Blood Cancer Journal. 8 (1): 3. doi:10.1038/s41408-017-0042-7. PMC 5802495. PMID 29321547.
 24. „Polycythemia vera in young patients: a study on the long-term risk of thrombosis, myelofibrosis and leukemia“. Haematologica. 88 (1): 13–8. 2003. PMID 12551821.
 25. „Trends in the incidence of polycythemia vera among Olmsted County, Minnesota residents, 1935-1989“. Am J Hematol. 47 (2): 89–93. 1994. doi:10.1002/ajh.2830470205. PMID 8092146.
 26. MICHAEL RUBINKAM (2008). „Cancer cluster confirmed in northeast Pennsylvania“. Associated Press. Архивирано од изворникот на September 2, 2008.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Класификација
П · Р · П
Надворешни извори