Полихимнија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Полихимнија

Полихимнија (грчки јазик: Πολυύμνια, Πολύμνια) во старогрчката митологија била муза заштитничка на светата песна, реториката и геометријата. Ја измислила лира. Нејзиеното име потекнува од грчките зборови -{poly}- и -{hymnos}-, што значи „она со многу химни (песниа)". Претставена е со круна од цвеќе или перли, облечена во бело, со жезол во раката. Секогаш има замислен израз на лицето. На писателите им дарува дела који им обезбедуваат бесмрттна слава. По некои е дури и муза на медитацијата и полјоделството. Честопати е прекриена со вел.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]