Политички затвореник

Од Википедија — слободната енциклопедија

Политички затвореник е некој кој е затворен бидејќи се спротивставува или ја критикува владата.

Терминот се користи од страна на лица или групи кои го оспоруваат легитимитетот на притворот на затвореник. Поддржувачите на терминот го дефинираат политичкиот затвореник како некој кој е затворен за неговото или нејзиното учество во политички активности. Ако политичко кривично дело не е официјалната причина за притвор, терминот ќе значи дека притворот бил мотивиран од политиката на затвореникот.