Политбиро на Комунистичката партија на Кина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Политбиро на Комунистичката партија на Кина

中国共产党中央政治局
Coat of arms or logo
Водство
Статус
Партиски
водач
Прворангиран
член
Го избира
Централниот комитет
Одговара на
Централниот комитет
Места25
Народна Република Кина
National Emblem of the People's Republic of China.svg

Оваа статија е дел од темата:
Политика на КинаПолитбирото на Комунистичката партија на Кина (кин. 中国共产党中央政治局; пинјин: Zhōngguó Gòngchǎndǎng Zhōngyāng Zhèngzhìjú) е посебен орган од 19-25 членови што вршат надзор работата на Комунистичката партија на Кина. За разлика од политбироата на другите комунистички партии, одлучувачката моќ е содржана во неговиот Постојаниот комитет. Политбирото е вообичаено назначено од Централниот комитет.

Моќта на Политбирото се должи на тоа што неговите членови воедно се и високи државни функционери што го контролираат назначувањето на кадрите во самото политбиро и Секретаријатот Покрај ова, сите тие се на највисоки функции на покраинско ниво. Работењето на овој орган не е доволно познато, но се смета дека целото политбиро се среќава еднаш месечно, а постојаниот комитет се состанува еднаш неделно. Агендата на состаноците ја определува Генералниот секретар, а одлуките се носат со консензус.[1]

Тековен состав (XVIII Политбиро)[уреди | уреди извор]

XVIII Политбиро е избрано на Национален конгрес на Комунистичката партија на Кина во ноември 2012 г. Неговиот состав е следниот:

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Miller, H. „Hu Jintao and the Party Politburo“ (PDF). China Leadership Monitor. Hoover Institution. стр. 5. Архивирано од изворникот (PDF) на 2020-04-13. Посетено на 15 октомври 2011.