Полимераза верижна реакција

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лента со осум PCR епрувети, секоја содржи по 100 μl реакциона смеса

Полимераза верижна реакција (англиски: polymerase chain reaction (PCR)) е техника во молекуларната биологија која се употребува за амплификација на една или неколку копии на ДНК при што се добиваат илјадници до милиони копии на одредена ДНК секвенца.

Постапката е развиена во 1983 од страна на Кери Мулис.[1] PCR сега претставува честа и неопходна техника која се користи во лабораториите за медицински и биолошки истражувања за различни цели.[2][3] Во 1993, Мулис бил награден со Нобелова награда за хемија заедно со Мајкл Смит за неговата работа за PCR.[4]

Постапка[уреди | уреди извор]

Schematic drawing of a complete PCR cycle
Schematic drawing of a complete PCR cycle

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. doi:10.1385/1-59259-384-4:3
    Овој навод ќе се дополни автоматски во текот на следните неколку минути. Можете да го прескокнете редот или да го проширите рачно
  2. PMID 2999980 (PubMed (англиски))
    Citation will be completed automatically in a few minutes. Jump the queue or expand by hand
  3. PMID 2448875 (PubMed (англиски))
    Citation will be completed automatically in a few minutes. Jump the queue or expand by hand
  4. Kary Mullis Nobel Lecture, December 8, 1993