Покраини во Турција

Од Википедија — слободната енциклопедија

Турција е поделена на 81 покраина (тур. il, множ. iller). Покраините се делат на разни окрузи кои имаат истата улога како македонските општини. Секоја покраина има управно седиште (il merkezi) кој претставува централен округ (merkez ilçe). Покраината може да опфаќа и други окрузи (ilçe, множ. ilçeler). Сите покраини се наречени според административниот центар, освен три: Хатај (Антакија), Коџаели (Измит) и Сакарија (Адапазари).

Со секоја покраина раководи управник (валија). Порано, покраините се нарекувале вилаети.

Список на покраини[уреди | уреди извор]

Покраини во Турција
Рег. табл. Назив Површина (км²) Население Густина
(жит./км²)
Седиште Пописен регион
01 Адана 14.256 2.062.226 145 Адана (агл.) Средоземен
02 Адијаман 7.572 588.475 78 Адијаман Југоисточна Анадолија
03 Афјонкарахисар 14.532 701.326 48 Афјон Егејски
04 Агри 11.315 537.665 48 Агри Источна Анадолија
05 Амасија 5.731 365.231 63 Амасија Црноморски
06 Анкара 25.615 5.017.914 156 Анкара (агл.) Средна Анадолија
07 Анталија 20.599 1.719.751 83 Анталија Средоземен
08 Артвин 7.493 191.934 25 Артвин Црноморски
09 Ајдин 7.922 950.757 120 Ајдин Егејски
10 Баликесир 14.442 1.076.347 74 Баликесир Мраморен
11 Билеџик 4.181 194.326 46 Билеџик Мраморен
12 Бинѓол 8.402 253.739 30 Бинѓол Источна Анадолија
13 Битлис 8.413 388.678 46 Битлис Источна Анадолија
14 Болу 10.716 270.654 25 Болу Црноморски
15 Бурдур 7.238 256.803 35 Бурдур Средоземен
16 Бурса 11.087 2.550.645 191 Бурса (агл.) Мраморен
17 Чанаккале 9.887 464.975 47 Чанаккале Мраморен
18 Чанкири 8.411 270.355 32 Чанкири Средна Анадолија
19 Чорум 12.833 597.065 46 Чорум Црноморски
20 Денизли 11.716 950.029 72 Денизли Егејски
21 Дијарбекир 15.162 1.362.708 89 Дијарбекир Југоисточна Анадолија
22 Одрин (Едрене) 6.241 402.606 64 Одрин (Едрене) Мраморен
23 Елазиг 9.181 569.616 62 Елазиг Источна Анадолија
24 Ерзинџан 11.974 316.841 26 Ерзинџан Источна Анадолија
25 Ерзурум 24.741 937.389 37 Ерзурум Источна Анадолија
26 Ескишехир 13.904 706.009 50 Ескишехир Средна Анадолија
27 Газиантеп 7.194 1.285.249 178 Газиантеп (агл.) Југоисточна Анадолија
28 Гиресун 7.151 523.819 73 Гиресун Црноморски
29 Ѓумушхане 6.125 186.953 30 Ѓумушхане Црноморски
30 Хаќари 7.729 236.581 30 Хаќари Источна Анадолија
31 Хатај 5.403 1.448.418 268 Антакија Средоземен
32 Испарта 8.733 513.681 58 Испарта Средоземен
33 Мерсин 15.737 2.271.400 304 Мерсин Средоземен
34 Истанбул 5.170 11.622.257 1.937 Истанбул (агл.) Мраморен
35 Измир 11.811 3.370.866 285 Измир (агл.) Егејски
36 Карс 9.594 325.016 33 Карс Источна Анадолија
37 Кастамону 13.473 375.476 27 Кастамону Црноморски
38 Кајсери 17.116 1.060.432 61 Кајсери (агл.) Средна Анадолија
39 Лозенград (Кркларели) 6.056 328.461 54 Лозенград (Кркларели) Мраморен
40 Кршехир 6.434 253.239 39 Кршехир Средна Анадолија
41 Коџаели 3.635 1.206.085 331 Измит Мраморен
42 Конија 40.824 2.192.166 53 Конија (агл.) Средна Анадолија
43 Ќутахија 12.119 656.903 54 Ќутахија Егејски
44 Малатија 12.235 853.658 69 Малатија Источна Анадолија
45 Маниса 13.120 1.260.169 96 Маниса Егејски
46 Кахраманмараш 14.213 1.002.384 70 Кахраманмараш Средоземен
47 Мардин 9.097 705.098 77 Мардин Југоисточна Анадолија
48 Мугла 12.716 715.328 56 Мугла Егејски
49 Муш 8.023 453.654 56 Муш Источна Анадолија
50 Невшехир 5.438 309.914 56 Невшехир Средна Анадолија
51 Нигде 7.318 348.081 47 Нигде Средна Анадолија
52 Орду 5.894 887.765 150 Орду Црноморски
53 Ризе 3.792 365.938 96 Ризе Црноморски
54 Сакарија 4.895 756.168 154 Адапазари Мраморен
55 Самсун 9.474 1.209.137 127 Самсун (агл.) Црноморски
56 Сирт 5.465 263.676 48 Сирт Југоисточна Анадолија
57 Синоп 5.858 225.574 38 Синоп Црноморски
58 Сивас 28.129 755.091 26 Сивас Средна Анадолија
59 Текирдаг 6.345 623.591 98 Текирдаг Мраморен
60 Токат 9.912 828.027 83 Токат Црноморски
61 Трабзон 4.495 975.137 216 Трабзон Црноморски
62 Тунџели 7.406 93.584 12 Тунџели Источна Анадолија
63 Шанлаурфа 19.091 1.443.422 75 Шанлаурфа Југоисточна Анадолија
64 Ушак 5.174 322.313 62 Ушак Егејски
65 Ван 20.927 1.022.330 41 Ван Источна Анадолија
66 Јозгат 14.083 682.919 48 Јозгат Средна Анадолија
67 Зонгулдак 3.470 615.599 177 Зонгулдак Црноморски
68 Аксарај 8.051 396.084 49 Аксарај Средна Анадолија
69 Бајбурт 4.043 97.358 24 Бајбурт Црноморски
70 Караман 8.816 243.210 27 Караман Средна Анадолија
71 Крккале 4.589 383.508 83 Крккале Средна Анадолија
72 Батман 4.671 456.734 97 Батман Југоисточна Анадолија
73 Шрнак 7.296 353.197 48 Шрнак Југоисточна Анадолија
74 Бартин 1.960 184.178 93 Бартин Црноморски
75 Ардахан 5.495 133.756 24 Ардахан Источна Анадолија
76 Игдир 3.584 168.634 47 Игдир Источна Анадолија
77 Јалова 847 168.593 200 Јалова Мраморен
78 Карабук 2.420 225.102 93 Карабук Црноморски
79 Килис 1.642 114.724 70 Килис Југоисточна Анадолија
80 Османије 3.767 458.782 124 Османије Средоземен
81 Дузџе 3.641 314.261 90 Дузџе Црноморски
  • Податоците за населението се според пописот од 2009 г.[1]
  • Покраините по Зонгулдак (67), немаат регистарски броеви по азбучен редослед, туку хронолошки, според тоа кога се формирани. Ова се должи на фактот што тие се понови, па властите прво ги именувале, а потоа им доделувале броеви.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Статистички завод на Турција. „Попис 2009 - градско население“. Статистички завод на Турција (TÜİK). Посетено на 25 јануари 2010. (англиски)