Покраини во Саудиска Арабија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Саудиска Арабија административно се дели на 13 покраини („минтаки“). Секоја покраина се дели на области („мухафази“), вкупно 118 на број. Во овој број спаѓаат и главните градови на покраините, кои имаат поинаков статус на општини („амани“) на чие чело стојат градоначалници. Гуверноратите пак понатаму се делат на подгувернорати (маркази).

Покраина арапски Админ. центар Површина
(км²)
Население
Попис 2004 1
Густина Области
Наџад (центар)
Хаил حائل Хаил 103.887 527.033 5,1 4
Касим القصيم Бураида 58.046 1.016.756 17,5 11
Ријад الرياض Ријад 404.240 5,.455.363 13,5 20
Хиџаз (запад)
Тебук تبوك Тебук 146.072 691.517 4,7 6
Медина المدينة Медина 151.990 1.512.076 9,9 7
Мека مكة Мека 153.128 5.797.971 37,9 12
Баха الباحة Баха 9.921 377.739 38,1 7
север
Худуд еш-Шамалија الحدود الشمالية Арар 111.797 279.286 2,5 3
Џеуф الجوف Џеуф 100.212 361.676 3,6 3
југ
Џизан جيزان Џизан 11.671 1.186.139 101,6 14
Асир عسير Абха 76.693 1.688.368 22,0 12
Наџран نجران Наџран 149.511 419.457 2,8 8
исток
Шаркија الشرقية Дамам 672.522 3.360.157 5,0 11
Саудиска Арабија المملكة العربية السعودية Ријад 2.149.690 22.673.538 10,5 118
1 Прелиминарни резултати од пописот од 15 септември 2004 г.