Покраини во Панама

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карта на покраините и областите во Панама

Панама е поделена на 9 покраини (шпански: provincias) и три истостепени домородни области или „комарки“ (comarcas indígenas). Постојат уште две комарки во сотав на покраините што се сметаат за рамносилни на општини (corregimientos).[1]

Покраини[уреди | уреди извор]

Покраина Админ. центар Знаме
Бокас дел Торо Бокас дел Торо Bandera de la Provincia de Bocas del Toro.svg
Верагвас Сантјаго де Верагвас Bandera de la Provincia de Veraguas.svg
Дариен Ла Палма
Ерера Читре Bandera de la Provincia de Herrera.svg
Кокле Пенономе Bandera de la Provincia de Coclé.svg
Колон Колон Bandera de la Provincia de Colón.svg
Лос Сантос Лас Таблас Bandera de la Provincia de Los Santos.svg
Панама Панама Bandera de Ciudad de Panamá.svg
Чирики Давид Bandera de la Provincia de Chiriquí.svg

Области[уреди | уреди извор]

Област Админ. центар Знаме
Ембера-Воунан Унион Чоко -
Куна Јала Ел Порвенир Bandera de la Comarca Guna Yala.svg
Нѓобе-Бугле Љано Тугри Bandera de la Comarca Ngäbe-Buglé.svg

Потпокраини[уреди | уреди извор]

Област Покраина
Куна де Варганди Санта Марија ла Антигва дел Дариен
Куна де Мадуганди Панама

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Во 2010 г. е предложено двете комарки да се претворат во десетта покраина 10, но ова сè уште не е спроведено.