Покраини во Буркина Фасо

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карта на покраините во Буркина Фасо

Регионите во Буркина Фасо се делат на 45 покраини. Покраините се поделени на вкупно 301 општина.

Еве список на покраините во земјата, со нивните административни центри во загради:

 1. Бале (Боромо)
 2. Бам (Кунгуси)
 3. Банва (Солензо)
 4. Базега (Комбисири)
 5. Бугуриба (Диебугу)
 6. Булгу (Тенкодого)
 7. Булкиемде (Кудугу)
 8. Комое (Банфора)
 9. Ганзургу (Зорго)
 10. Њања (Боганде)
 11. Гурма (Фада Нгурма)
 12. Уе (Бобо-Диуласо)
 13. Иоба (Дано)
 14. Кадиого (Уагадугу)
 15. Кенедугу (Ородара)
 1. Комонџари (Гајери)
 2. Компиенга (Пама)
 3. Коси (Нуна)
 4. Кулпелого (Уаргаје)
 5. Куритенга (Купела)
 6. Курвеого (Бусе)
 7. Лераба (Синду)
 8. Лорум (Титао)
 9. Мухун (Дедугу)
 10. Наури (По)
 11. Наментенга (Булса)
 12. Њала (Тома)
 13. Нумбиел (Батие)
 14. Убритенга (Зинијаре)
 15. Удалан (Гором-Гором)
 1. Пасоре (Јако)
 2. Пони (Гава)
 3. Сангие (Рео)
 4. Санматенга (Каја)
 5. Сено (Дори)
 6. Сисили (Лео)
 7. Сум (Џибо)
 8. Суру (Туган)
 9. Тапоа (Дијапага)
 10. Тиј (Хунде)
 11. Јага (Себа)
 12. Јатенга (Уахигуја)
 13. Зиро (Сапуј)
 14. Зондома (Гурси)
 15. Зундвеого (Манга)

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]