Подредување на жената

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Подредување на жената (Subjection of Women) е наслов на есејот од англискиот филозоф Џон Стјуарт Mил (1806-1873) во 1861 г.,[1] кој го напишал веројатно заедно со неговата сопруга Хариет Тејлор Мил, каде дава аргументи во прилог на половата еднаквост. Објавена во 1869 год., есејот во тоа време претставувал соочување на европските конвенционални норми на гледишта за угледот на мажот и жената.

Mил ја наведува својата сопруга Хериет Тејлор Mил како ко-автор на есејот, иако е ретко наведувана на публикациите. Повеќето научници од 2009 год. сметаат дека Џон Стјуарт Mил е сепак единстевниот автор на целиот есеј.[2]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Mill, John Stuart, 1869 (1997). The Subjection of Women. Dover Thrift Editions. стр. v. ISBN 0-486-29601-6. 
  2. Tong, Rosemarie (2009). Feminist Thought: A More Comprehensive Introduction. Westview Press (Perseus Books). стр. 17. ISBN 978-0-8133-4375-4.