Поделба на наследство

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Цивилизација на Инките
Општество
кечуански јазик
Сапа Инка
образование
религија
митологија
архитектура
патен систем
армија
земјоделство
кујна
Историја
Кралство Куско
Тавантинсују
шпанска колонизацијаПоделбата на наследството е процес кој се одвивал кај високото раководство на Тавантинсују. Ова е процес каде владетелот, односно Сапа Инка, одбира од една страна свој наследник кој ќе се стекне со политичката моќ и права во државата, и друг наследник кој ќе се стекне со целокупното монетарно богатство на државата. Поради оваа традиционална церемонија на приморедавање на власта, Сапа Инка се трудел да овозможи што повеќе територија и богатство на својот населедник. Покрај земското богатство, Инките верувале дека задгробниот живот бил толку добар колку што била и материјалната состојба на земскиот живот, што бил додатен мотив за владетелот да се стекне со што побогат живот.

Поврзано[уреди | уреди извор]