Прејди на содржината

Подвозник

Од Википедија — слободната енциклопедија
Подвозник за пешаци и велосипедисти

Подвозник — подземен премин за возила или луѓе под јавна сообраќајница (важен пат за сообраќајот). Подвозникот е всушност дел од главниот пат што поминува под: сообраќајни патишта, пруги (железници), пешачки патеки, велосипедски патеки или надвозници (премини). Патеката што поминува над подвозникот се нарекува надвозник.[1] Во случај на подвозници, важни особености се ширините и висините што треба да бидат запишани на сообраќајниот знак пред преминот низ подвозникот. Ова е важно така што возилото со својата ширина или висина може да помине низ подвозникот.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]