Податотека:Saint Niphont, bishop of Novgorod.jpg

Содржината на страницата не е поддржана на други јазици.
Од Википедија — слободната енциклопедија

Saint_Niphont,_bishop_of_Novgorod.jpg(350 × 458 пиксели, големина: 45 КБ, MIME-тип: image/jpeg)

Врска до Ризницата Ова е податотека од Ризницата на Викимедија и може да се користи на други проекти. Подолу е наведена содржината на нејзината описна страница.
Заедничката ризница е складиште на слободно-лиценцирани слики и снимки. И Вие можете да помогнете.

Опис

Опис
English: Saint Niphont (Nifont, Niphontius, Nifontius, Nyphont), bishop of Novgorod and monk at Kyiv Caves monastery, Ukraine. Orthodox saint. 12 century.
Українська: Нифонт, єпископ Новгородський (?, Київ - † 21 квітня 1156 р., Київ) — православний святий, єпископ Новгородський. Постриженик Печерського монастиря. Преподобний. За переказом, народився в Києві. Ряд документів свідчить про відвідування святим Нифонтом Царгороду (Константинополя). Постригся в Печерському монастирі за ігумена Тимофія (1124-1132). 1130 року Нифонт був висвячений на єпископа Новгородського. Прийшов у єпархію заслуженою і відомою у Церкві людиною. Зарекомендував себе як гідний архієрей, палкий і безкомпромісний захисник церковних канонів. Згідно з новгородським літописом, ним побудовано в Новгороді 10 церков, а також храм Климента в Ладозі. Прп. Нифонт користувався надзвичайною повагою також і поза межами своєї єпархії, що дозволяло йому виконувати роль посередника у суперечках між руськими князями. 1135 року угамував конфлікт між Мономаховичами і Ольговичами на півдні Русі. 1149 року Нифонт виступив проти неканонічно поставленого митрополита - Клима Смолятича, за що був засланий київським князем Ізяславом Мстиславичем у Печерський монастир. Восени 1155 р. на Русь було призначено нового канонічного митрополита - грека Костянтина. Прп Нифонт, який мав зустрічати його в Києві, несподівано занедужав і 21 квітня 1156 р. помер. Поховали владику в печері прп. Феодосія. Коли його мощі було перенесено до Ближніх печер - невідомо.
Датум XIX век
date QS:P,+1850-00-00T00:00:00Z/7
Извор Kyiv Caves Monastery, Ukraine
Автор Illustration by unknown painter

Лиценцирање

Public domain

Ова дело е во јавна сопственост и во земјите и подрачјата каде авторските права важат додека е жив авторот плус 70 години или пократко.


Ќе мора да ставите и ознака за јавна сопственост во САД за да укажете дека делото го има укажаниот статус во таа земја. Имајте предвид дека во неколку земји авторското право важи подолго од 70 години: во Мексико е 100, во Јамајка е 95, во Колумбија е 80, а во Гватемала и Самоа е 75 години. Оваа слика може да не е во јавна сопственост во тие земји, кои воедно не го применуваат правилото на пократок рок. Рокот може да биде продолжен за дела на Французи загинати за татковината во Втората светска војна (повеќе инфо), Руси кои служеле на Источниот фронт („Големата татковинска војна“) и посмртно рехабилитирани жртви на советското угнетување (повеќе инфо).

Историја на податотеката

Стиснете на датум/време за да ја видите податотеката како изгледала тогаш.

Датум/времеМинијатураДимензииКорисникКоментар
тековна13:50, 29 мај 2009Минијатура на верзијата од 13:50, 29 мај 2009350 × 458 (45 КБ)Roman Z{{Information |Description= Saint Niphont (Nifont, Niphontius, Nifontius, Nyphont), bishop of Novgorod and monk at Kyiv Caves monastery, Ukraine. Orthodox saint. 12 century. |Source= Kyiv Caves Monastery, Ukraine |Date=19 century |Author=Illustration by u

Податотекава се користи во следнава страница:

Глобална употреба на податотеката

Оваа податотека ја користат и следниве викија:

Метаподатоци