Повторно заземање на Галиполи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Заземање на Галиполи
Дел од Османлиско-византиски војни
Датум 1366
Место Галиполи
Исход Победа на Амадеус VII
Завојувани страни
Lesser coat of arms of the Kingdom of Italy (1890).svgСавоја Османлиско Царство Отоманско Царство
Команданти и водачи
Амадеус VII, Гроф од Савоја непознато
Сила
1,500 и 16 бродови непознато
Жртви и загуби
непознато непознато

Повторното заземање на Галиполи претставува успешен обид на Амадеус VII, Гроф од Савоја во заземањето на Галиполи од страна на Османлиите, кои пак Галиполи го држиле од 1354 година, по катастрофалниот земјотрес. Од 1354 година, година кога за првпат Турците ги преминале Дарданелите, започнал период на населнување на муслиманко население во освоените или окупираните села и градови. Галиполи бил стратешки важен центар за христијните, бидејќи Османлиите веќе се движеле во внатрешноста на Тракија. Сепак, во 1377 година Галиполи повтоно бил заземен од Турците.