Повратна заменка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Примери
 • Забележуваш дека се обвинуваш самиот себеси!
 • Себеси си купив една тетратка.

Повратна заменка е заменка која е претходена од, и се однесува на, именка, придавка, прилог или заменка во една дел-реченица. Според теоријата на генеративната граматика, повратната заменка е анафора која мора да биде врзана со нејзиниот претходник. Во некои јазици има разлика меѓу повратни и неповратни заменки, но точните услови за да се одреди дали нешто е врзано или не зависи од јазикот.

Во македонскиот јазик повратни заменки се: „себе[се]“ — „се“, „себе[си]“ — „си“.

Повратни заменки во јазиците[уреди | уреди извор]

Англиски[уреди | уреди извор]

Во англискиот јазик како повратни заменки се користат:

 • I (јас) - myself
 • you (ти) - yourself
 • he (тој) - himself
 • she (таа) - herself
 • it (тоа) - itself
 • we (ние) - ourselves
 • you (вие) - yourselves
 • they (тие) - themselves

Сите повратни заменки се преведуваат на македонски со „себе[си]“ — „се“, „себе[си]“ — „си“.

Бугарски[уреди | уреди извор]

повратни заменки
акузатив датив
целосно кратко целосно кратко
себеси се на себеси си

Присвојно-повратни
целосно кратко
м.р. ж.р. с.р. мн.
неоп. опр. неоп. опр. неоп. опр. неоп. опр.
свой своят/своя своя своята свое своето свои своите си

Латински[уреди | уреди извор]

За прво и второ лице латинскиот ги користи обичните форми на заменките. Повратните заменки се деклинираат по падежи, освен за номинатив и вокатив.

еднина или множина
м.р. ж.р. с.р.
номинатив
вокатив
акузатив , sēsē
генитив suī
датив sibi
аблатив , sēsē
локатив , sēsē

Македонски[уреди | уреди извор]

акузатив датив
целосна кратка целосна кратка
себе се себе си

Во македонскиот постои и алтернативна целосна форма „себеси“, која се користи за нагласување. Покрај наведените повратни заменки, во македонскиот може да се искористат и присвојните заменки, како во примерите:

 • Ана ѝ ја даде нејзината книга на Марија.
 • Ана ѝ ја даде својата книга на Марија.

Словенечки[уреди | уреди извор]

 • Ana je dala Mariji njeno knjigo. (Ана ѝ ја дала на Марија нејзината книга.)
 • Ana je dala Mariji svojo knjigo. (Ана ѝ ја дала на Марија својата книга.)

Српски[уреди | уреди извор]

Примери за повратни заменки во српскиот (но и во хрватскиот, босанскиот, црногорскиот и српскохрватскиот) се:

 • Ana je dala Mariji njenu knjigu. (Ана ѝ ја дала на Марија нејзината книга.)
 • Ana je dala Mariji svoju knjigu. (Ана ѝ ја дала на Марија својата книга.)

Унгарски[уреди | уреди извор]

 • Beszélek magamról. (Јас зборувам за себе.)
 • Beszélsz magadról. (Ти зборуваш за себеси.)
 • Beszél magáról. (Тој (таа, тоа) зборува за себеси.)
 • Beszélünk magunkról. (Ние зборуваме за себеси.)
 • Beszéltek magatokról. (Вие зборувате за себеси.)
 • Beszélnek magukról. (Тие зборуваат за себеси.)

Хрватски[уреди | уреди извор]

Облиците на повратните заменки во хрватскиот јазик (но и во српскиот, босанскиот, црногорскиот и српскохрватскиот) по падежи се:

padež ном./вок. ген. дат. аку. лок. инс.
целосно sebe sebi sebe sebi sobom
кратко se si se / /

Поврзано[уреди | уреди извор]