Повлекување на Обединетото Кралство од ЕУ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Обединетото Кралство во портокалова боја и Европската унија (27-те земји-членки) во сина боја.

На 31 јануари 2020 година Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска го повлекло своето членство во Европската унија (ЕУ) и Европската заедница за атомска енергија. Обединетото Кралство е првата и единствена земја членка која излегла од ЕУ. Обединетото Кралство било дел од ЕУ и нејзините претходнички (Европските заедници) 47 години, од 1 јануари 1973 година.

Наводи[уреди | уреди извор]