Повластена трговска област

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Повластената трговска област (исто така преференцијален трговски договор, PTA) е трговски блок кој дава преференцијален пристап до одредени производи од земјите учеснички. Ова се прави со намалување на тарифите, но не со целосно укинување. ППТ може да се основа преку трговски пакт. Тоа е првата фаза од економската интеграција. Линијата помеѓу PTA и слободна трговска зона (FTA) може да биде нејасна, бидејќи речиси секој PTA има главна цел да стане Договорот за слободна трговија во согласност со Генералниот договор за царини и трговија.

Овие тарифни преференци создале бројни отстапувања од принципот на нормални трговски односи, имено дека членовите на Светската трговска организација (СТО) треба да ја применуваат истата тарифа за увоз од други членки на СТО.Преференцијалните трговски договори претставуваат една мерка на економскиот систем која има повекекратно позитивно дејство како на пример влијаат на подобрување на квалитетот, обезбедуваат пониски цени и уште многу други ефекти.Во тој контекст би можеле да се спомнат и увозните даноци и трговските квоти .Увозните даноци имаат мошне позитивни и негативни ефекти позитивни би биле за една економија која се наоѓа во транзиција недоволно развиена и со помош на даноците се заштитува домашното производство и во случај кога парите од даноците би се искористиле во инвестирање во инфраструктура, образование, здравство. Негативните би излегле на површина доколку со помош на даноците би се ограничило производството и би настанале опшествени загуби би се произведувало под реалните можности, и во случај кога поради преголемата заштита на државата би се постигнало монополизација на пазарните структури.

Список на повластени трговски области[уреди | уреди извор]

Зона на слободна трговија е всушност повластена трговска зона со зголемена длабочина и опсег на намалување на тарифите. Сите слободни трговски зони, царинска унија, заеднички пазар, економска унија и царинска и монетарна унија и економска и монетарна унија се сметаат за напредни форми на PTA, но тие не се наведени подолу.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]