Плутон (митологија)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Плутон (латински: Plutone) бил бог на подземниот свет во римската митологија. Негови браќа се: Јупитер, Нептун, а негови сестри се: Јунона, Веста и Дијана. Плутон ја има истата приказна како Ад во грчката митологија. Негови родители се: Сатурн и Кибела. Митологија Најпознатиот мит, вклучувајќи Плутон или Ад е грабнувањето на Персефона, исто така познат како Коре ("девојката"). Најраните книжевни верзии на митот кратко се спомене во Theogony Хесиод и проширена приказна на Хомер химна на Деметра, владетелот на подземјето е именувана како адот („скриен еден“) и во двете овие работи. Тој е бездушен фигура, и неподготвеноста Персефона е нагласена. [27] Зголемената употреба на името Plouton во верските натписи и литературни текстови одразува влијанието на Елевзинските мистерии, во кој се Плутон и Персефона како божествена пар кој доби иницира во задгробниот живот ;. Плутон е откинато од "насилно грабнувачот" на Коре [28]Највлијателниот верзија на киднапирање мит е дека на Овидиј, кој ја раскажува приказната во двата метаморфозите (Книга 5) и Fasti (Книга 4). [29] Уште една голема прераскажуваат, исто така на латински, е долго недовршени песна де raptu Proserpinae на Claudian. Овидиј го користи името Dis не, Плутон во овие два пасуси, [30] и Claudian користи Плутон само еднаш. Преведувачи и уредници, сепак, понекогаш понудата на повеќе познати "Плутон" кога другите епитети се појави во изворниот текст [31] На митографијата традиционално познат како библиотека на Apollodorus (на грчки, 2nd/1st век п.н.е.) и бајки на Hyginus (на латински, 1 век пред нашата ера) [32] името на Бога како Плутон наместо на пеколот. [33] киднапирањето мит беше популарна тема за грчката и римската уметност, и се повторува во текот на западната уметност и литература, каде што името "Плутон" станува заедничко (види Плутон во западната уметност и литература подолу). Наративен детали од Овидиј и Claudian влијае на овие подоцна верзии во кои грабнувачот е именувана како Плутон, особено улогата на Венера и Купидон во манипулирање со Плутон со љубов и желба. [34] Во текот на средниот век и ренесансата, и, секако, од времето на влијателни Mythologiae Natale Конти е (1567), на традициите кои се однесуваат на различни владетели на класичната подземјето се соедини во една митологија што го направија неколку доколку разликите меѓу Адот, Плутон, Dis и Orcus