Плунковни жлезди

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Плунковни жлезди
Illu quiz hn 02.jpg
Човечки плунковни жлезди: 1. Паротидна жлезда, 2. Подвилична жлезда, 3. Подјазична жлезда.
Латински glandulae salivariae

Плунковните жлезди (латински: glandullaе salivales) се егзокрини жлезди кои лачат плунка. Ги има три пара, од кои најголеми се доушните (glandullaе parotis), помали се подјазичните (glandullae sublingvalis), додека најмали се подвиличните (glandullae submandibularis). Исто така, во слузокожата од ѕидот на усната празнина се наоѓаат голем број мали т.н. букални плунковни жлезди.

Дигестивниот сок на овие жлезди е плунката. Дневно излачуваат околу 1 - 1,5 l плунка, во зависност од конзистенцијата на храната (сува, течна).

Плунката е производ на лачењето на трите пара главни плунковни жлезди и големиот број мали жлезди од слузницата на устата, јазикот и голтката.[1]

Главни плунковни жлезди[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Учебник по биологија за трета година на реформираното гимназиско образование - стр.57
  2. Учебник по биологија за трета година на реформираното гимназиско образование - стр.57