Плоштад Марижа

Од Википедија — слободната енциклопедија
Плоштадот во 2008 година

Плоштадот Марижа (на арапски: ساحة المرجة, Сахат ал-Марижа), познат и како Плоштадот на мачениците (на арапски: ساحة الشهداء, Сахат ал-Шухада) е плоштад сместен во центарот на Дамаск, Сирија.

Историја[уреди | уреди извор]

Плоштадот бил изграден и пуштен во употреба при крајот на XIX век од страна на отоманските власти. На 6 мај 1916 година, Сирискиот Ден на мачениците, седум сириски национални активисти биле погубени од страна на отоманските власти на плоштадот. Таквите дејствија кај овој плоштад продолжиле и со доаѓањето на Французите во Сирија, но и на други земји. Поради таквите чинови, плоштадот понекогаш се нарекува и како Плоштад на мачениците.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Sami M. Moubayed, Steel & Silk: Men and Women who Shaped Syria 1900-2000, 2006, стр. 359.