Плоча (планински врв)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Плоча е врв на Шар Планина кој е висок 2467 m надморска височина. Плоча се наоѓа над Лешочката река и селата Лешок, Слатина, Варвара, Сетоле, Отуње и Брезно. Името го добила поради тоа што е лоцирана амфитеатрално во вид на коњска потковица, за што народот ја нарекол Плоча.