Плимна табела

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Плимни табели)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Плимна табела за аквариумот „Монтереј Беј“

Плимна табела (плимна карта) — предвидување кое ги покажува дневните периоди и висини на плимата и осеката, најчесто за точно определена меатоположба.[1] Висините на плимите за време на меѓупериодите (периодот меѓу плима и осека) може приближно да се пресмета со користење на правилото на дванаесетки или попрецизно со употреба на објавена плимна крива за таа местоположба.

Објавување и обем[уреди | уреди извор]

Плимните табели се објавуваат во најразлични облици, како табели на хартија и табели достапни на семрежјето. Повеќето плимни табели се пресметани и објавени само за големите пристаништа, наречени и „стандардни пристаништа“, и се со времетраење од една година — стандардните пристаништа можат да бидат близу едни до други или пак оддалечени стотици километри. Периодите на плимите и осеките за малите пристаништа се пресметуваат со употреба на објавени периоди и висинските разлики меѓу „стандардни“ пристаништа и помалите пристаништа.

Датуми и периоди[уреди | уреди извор]

Датите на појава на високите плими и ниските плими, отприлика во периоди од седум дена, можат да се определат од висинара на плимите во класичните табели за плими и осеки: мал обем ги означува осекитедодека голем ги означува плимите.

На атлантското крајбрежје на северозападна Европа, периодот меѓу секоја плима и осека е со просечен период од 6 часа и 10 минути, со што се добиваат секојдневно две плими и две осеки.

Пресметки[уреди | уреди извор]

Предвидувањето на плимите било обременето со сложени пресметки, и во периодите пред употребата на дигиталните сметачи, табелите се добиваа со употреба на специјало наменски пресметковни машини наречени плимомери.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Horton, Jennifer (2008-04-30). „HowStuffWorks "What are tide tables?". Science.howstuffworks.com. Посетено на 2012-11-21.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]