Плимна енергија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сместена во провинцијата Гјеонгги, Јужна Кореја, се наоѓа најголемата светска инсталација за плимна енергија, со вкупен излезна моќност од 254 MW.

Сместена во провинцијата Гјеонгги, Јужна Кореја, е најголемата светска инсталација за плимна енергија, со вкупен излезна моќност од 254 MW. Моќта на плимата или плиматската енергија се искористува со претворање на енергијата од плимата и осеката во корисни форми на енергија, главно електрична енергија користејќи различни методи.

Иако сè уште не се користи широко, плимната енергија има потенцијал за идно производство на електрична енергија . Плимата и осеката се попредвидливи од ветрот и сонцето . Помеѓу изворите на обновлива енергија, плимната енергија традиционално страда од релативно високата цена и ограничената достапност на локации со доволно високи приливи или брзини на проток, со што се ограничува нејзината вкупна достапност. Сепак, многу неодамнешни технолошки достигнувања и подобрувања, како во дизајнот (на пр. динамичка приливна моќност, плимни лагуни ) и турбинска технологија (на пр. нови осни турбини, турбини со вкрстен проток ), укажуваат дека вкупната достапност на плимната моќ може да биде многу поголема од претходно претпоставената и дека економските и еколошките трошоци може да се спуштат на конкурентни нивоа.

Историски гледано, мелниците за плима се користеле и во Европа и на брегот на Атлантикот на Северна Америка. Влезната вода била содржана во големи езерца за складирање, а како што плимата се гаси, врти водни тркала кои ја користат механичката моќ за производство на мелничко зрно.[1] Најраните појави датираат од средниот век, па дури и од римско време .[2][3] Процесот на користење на вода што паѓа и вртење турбини за создавање електрична енергија беше воведен во САД и Европа во 19 век.[4]

Производството на електрична енергија од морските технологии се зголеми за околу 16% во 2018 година и околу 13% во 2019 година [5] Потребни се политики кои промовираат истражување и развој за да се постигнат понатамошни намалувања на трошоците и развој во големи размери. Првата електрана со големи размери во светот беше француската централа Ранс Тидал, која стана оперативна во 1966 година. Тоа беше најголемата електрана на плимата и осеката во однос на производството сè додека не беше отворена електраната Сихва Лејк Плим во Јужна Кореја во август 2011 година. Станицата Сихва користи одбранбени бариери на морскиот ѕид со 10 турбини кои генерираат 254 MW.[6]

Принципти[уреди | уреди извор]

Варијација на плимата и осеката во текот на денот.

Плимната енергија се зема од океанските плими на Земјата планета. Плимните сили се резултат на периодични варијации во гравитациската привлечност што ја вршат небесните тела. Овие сили создаваат соодветни движења или струи во светските океани. Ова резултира со периодични промени во нивото на морето, кои се разликуваат додека Земјата ротира. Овие промени се многу редовни и предвидливи, поради постојаната шема на ротација на Земјата и орбитата на Месечината околу Земјата.[7] Големината и варијациите на ова движење ги рефлектираат променливите позиции на Месечината и Сонцето во однос на Земјата, ефектите од ротацијата на Земјата планета и локалната географија на морското дно и бреговите .

Плимната моќ е единствената технологија што ја користи енергијата својствена за орбиталните одлики на системот Земја-Месечина, а во помала мера и на системот Земја-Сонце. Други природни енергии искористени од човечката технологија потекнуваат директно или индиректно од Сонцето, содржувајќи фосилно гориво, конвенционална хидроелектрична енергија, ветер, биогориво, бранови и сончева енергија . Јадрената енергија ги користи Земјините минерални наоѓалишта на фисициони елементи, додека геотермалната енергија ја користи внатрешната топлина на Земјата, која доаѓа од комбинација на преостаната топлина од планетарната акреција (околу 20%) и топлината произведена преку радиоактивно распаѓање (80%).

Плимниот генератор ја претвора енергијата на приливите текови во електрична енергија. Поголемите варијации на плимата и осеката и повисоките брзини на плимната струја може драматично да го зголемат потенцијалот на локацијата за прилив на електрична енергија.

Бидејќи плимата и осеката на Земјата во крајна линија се должат на гравитациската интеракција со Месечината и Сонцето и Земјината ротација, плимата и осеката е практично неисцрпна и затоа се класифицира како ресурс на обновлива енергија . Движењето на плимата и осеката предизвикува губење на механичка енергија во системот Земја-Месечина: ова е резултат на пумпање вода преку природни ограничувања околу крајбрежјето и последователно вискозна дисипација на морското дно и во турбуленции . Оваа загуба на енергија предизвика забавување на ротацијата на Земјата во 4,5 милијарди години од нејзиното формирање. Во текот на последните 620 г милиони години вртежниот период на Земјата (должина на ден) е зголемен од 21,9 часа до 24 часови;[8] во овој период системот Земја-Месечина изгубил 17% од својата вртежна енергија. Додека плимата и осеката ќе зема дополнителна енергија од системот, ефектот е занемарлив и нема да биде забележлив во догледна иднина.

Методии[уреди | уреди извор]

ветскиот прв генератор на плимни текови во комерцијални размери и поврзан со мрежа во Странгфорд Лаф .[9] Силното будење ја покажува моќта на плимната струја .

Моќната плима може да биде класифицирана во четири методи за генерирање:

Плимни текови[уреди | уреди извор]

Генераторите на приливите текови ја користат кинетичката енергија на движењето на водата за напојување на турбините, на сличен начин како и турбините на ветер кои го користат ветрот за напојување на турбините. Некои плимни генератори може да се вградат во структурите на постоечките мостови или да се целосно потопени, со што се избегнува загриженоста за влијанието врз природниот пејзаж. Констрикциите на земјиштето, како што се теснецот или доводот, можат да создадат високи брзини на одредени места, кои можат да се фатат со помош на турбини.[10]

Струјната енергијаможе да се користи со многу поголема стапка од турбините на ветер поради тоа што водата е погуста од воздухот. Користејќи слична технологија на турбините на ветер, претворањето на плимната енергија е многу поефикасно. Блиску до 10 mph (4,5 Госпоѓица; 8.7 km; 16 km/h) океанската плимна струја би имала излезна енергија еднаква или поголема од 90 mph (40 Госпоѓица; 78 km; 140 km/h) брзина на ветерот за иста големина на турбинскиот систем.[11]

Плимен бараж[уреди | уреди извор]

Плимните бранови користат потенцијална енергија во разликата во висината (или хидраулична глава ) помеѓу плимата и осеката. Кога се користат плимни бранови за производство на енергија, потенцијалната енергија од плимата се искористува преку стратешко поставување на специјализирани брани. Кога нивото на морето се подига и плимата почнува да навлегува, привременото зголемување на плимната моќ се канализира во голем слив зад браната, задржувајќи голема количина на потенцијална енергија. Со повлекувањето на плимата, оваа енергија потоа се претвора во енергија механичка бидејќи водата се ослободува преку големи турбини кои создаваат електрична енергија преку употреба на генератори.[12] Баражите се во суштина штити низ целата ширина.

Динамична плимна моќ[уреди | уреди извор]

Горе,долу дијаграм на браната ДТП. Сината и темноцрвената боја укажуваат на ниска и висока плима, соодветно.

Динамичката плима моќ (или ДТП) е теоретска технологија која би ја искористила интеракцијата помеѓу потенцијалните и кинетичките енергии во приливите текови. Предлага многу долги брани (на пример: 30–50 км должина) да бидат изградени од брегови директно во морето или океанот, без да заградат област. Разликите на приливите фази се воведени низ браната, што доведува до значителен диференцијал на нивото на водата во плитките крајбрежни мориња - со силни осцилирачки плимни струи паралелни на брегот, како што се наоѓаат во ОК, Кина и Кореја. Индуцираната плима ТДП би можела да ја прошири географската одржливост на новиот хидро-атмосферски концепт „ЛПД“ (месечев пулсен барабан) откриен од иноватор од Девон во кој плимниот „воден клип“ турка или влече измерен млаз воздух кон вртежен воздух. -активатор и генератор. Принципот беше демонстриран на Лондон Бриџ јуни 2019 година. Планови за 30 m, „пилот“ инсталација од 62,5 kwh на (Локалната управа) плимна устие на брегот во Бристолскиот канал е во тек.

Плимна лагуна[уреди | уреди извор]

Нова опција за дизајнирање на плимната енергија е да се изградат кружни потпорни ѕидови вградени со турбини кои можат да ја фатат потенцијалната енергија на плимата и осеката. Создадените акумулации се слични на оние на плимните баражи, само што локацијата е вештачка и не содржи веќе постоечки екосистем.[10] Лагуните можат да бидат и во двоен (или троен) формат без пумпање [13] или со пумпање [14] што ќе ја израмни излезната моќност. Моќта на пумпање може да се обезбеди преку вишок на потребата од обновлива енергија на мрежата од на пример турбини на ветер или соларни фотоволтаични низи. Вишокот на обновлива енергија наместо да се ограничи може да се користи и складира за подоцнежен временски период. Географски дисперзираните плимни лагуни со временско доцнење помеѓу максималното производство, исто така, ќе го израмнат врвното производство обезбедувајќи производство речиси на основно оптоварување по повисока цена од другите алтернативи, како што е складирањето на обновлива енергија за централно греење. Откажаната приливна лагуна Свонси залив во Велс, Обединетото Кралство би била првата плимна електрана од овој тип што некогаш била изградена.

САД и Канадските студии во 20 век[уреди | уреди извор]

Првата студија за големи плимни електрани беше од страна на Федералната комисија за електрична енергија на САД во 1924 година. Доколку се изградат, електраните би биле сместени во северната гранична област на американската сојузна држава Мејн и југоисточната погранична област на канадската провинција Њу Бранзвик, со различни брани, централи и бродски брави кои го оградуваат заливот Фанди и заливот Пасамакуди . (забелешка: видете ја картата во референца). Ништо не произлезе од студијата и не е познато дали Американската Федерална комисија за енергија и се обратила на Канада за студијата.[15]

Во 1956 , комуналната компанија Nova Scotia Light and Power of Halifax нарача пар студии за изводливоста на комерцијалниот развој на плимата и осеката на страната на Нова Шкотска на Заливот Фанди. Двете студии, од Стоун и Вебстер од Бостон и од Montreal Engineering Company од Монтреал, независно заклучија дека милиони коњски сили (т.е. гигавати) може да се искористат од Fundy, но дека трошоците за развој ќе бидат комерцијално огромни.[16]

Имаше, исто така, извештај за меѓународната комисија во април 1961 година со наслов „Истражување на меѓународниот проект за приливна енергија Passamaquoddy“ изработен и од американската и од канадската федерална влада. Според односот на придобивките и трошоците, проектот беше корисен за САД, но не и за Канада. Беше замислен и автопатски систем долж врвот на браните.

Учењето беше нарачана од страна на канадската, Нова Шкотска и Нов Бранзвик за да се утврди потенцијалот за плимни бранови во заливот Чигнекто и басенот Минас - на крајот од вливот на заливот Фанди. Беа утврдени три локации како финансиски изводливи: заливот Шеподи (1550 MW), Басенот Камберленд (1085 MW) и Заливот Кобекид (3800 MW). Овие никогаш не биле изградени и покрај нивната очигледна изводливост во 1977

Америчките студии во 21 век[уреди | уреди извор]

Снохомиш ПУД, јавна комунална област сместена главно во округот Снохомиш, државата Вашингтон, започна проект за плимна енергија во 2007 година. Во април 2009 ПУД го избра отворено хидро, компанија со седиште во Ирска, да развие турбини и опрема за евентуална инсталација. Проектот, како што беше првично дизајниран, беше да се постави опрема за производство во области со висок прилив и да работи со таа опрема четири до пет години. По пробниот период опремата ќе биде отстранета. Проектот првично беше буџетиран со вкупен трошок од 10 милиони американски долари, при што половина од тоа финансирање беше обезбедено од ПУД од резервните фондови за комунални услуги, а половина од грантови, првенствено од американската федерална влада. ПУД плати за дел од овој проект од резерви и доби грант од 900.000 американски долари во 2009 и грант од 3,5 милиони американски долари во 2010 , покрај тоа што ги искористи резервите за да плати околу 4 милиони долари трошоци. Во 2010 , проценката на буџетот беше зголемена на 20 милиони американски долари, половина од комуналните услуги, половина од федералната влада. Комуналното претпријатие не можеше да ги контролира трошоците за овој проект, а до октомври 2014 , трошоците се искачија на околу 38 милиони американски долари и се предвидуваше дека ќе продолжат да се зголемуваат. ПУД предложи федералната влада да обезбеди дополнителни 10 милиони американски долари за овој зголемен трошок, повикувајќи се на културен договор . Кога федералната влада одби да го плати ова, ПУД го откажа проектот откако потроши речиси 10 милиони долари од резерви и грантови.ПУД ги напушти сите истражувања на плимната енергија откако овој проект беше откажан и не поседува ниту работи со ниту еден извор на енергија од плимата.

Централна плима во Франција[уреди | уреди извор]

Во 1966 , Électricité de France ја отвори електраната Rance Tidal, која се наоѓа на устието на реката Ренс во Бретања . Тоа беше првата [17] плима електрана во светот. Фабриката беше 45 години најголемата електрана во светот по инсталирана моќност: нејзините 24 турбини достигнуваат максимална моќност од 240 мегавати (MW) и просечни 57 MW, фактор на капацитет од приближно 24%.

Развојот на плимата и осеката во Обединетото кралство[уреди | уреди извор]

Првиот капацитет за тестирање на морската енергија во светот беше основан во 2003 за да започне развојот на брановата и плимната енергија индустрија во Обединетото кралство. Со седиште во Оркни, Шкотска, Европскиот центар за морска енергија (EMEC) го поддржа распоредувањето на повеќе уреди за бранова и плима енергија отколку на која било друга локација во светот. EMEC обезбедува различни места за тестирање во реални услови на море. Нејзиното плимско тестирање поврзано со мрежата се наоѓа на Падот на Ворнес, во близина на островот Едеј, во тесен канал кој ја концентрира плимата додека тече помеѓу Атлантскиот Океан и Северното Море. Оваа област има многу силна плимна струја, која може да патува до 4 m/s (8,9 mph; 7.8 kn; 14 km/h) во пролетните плими. Програмерите на плимната енергија кои се тестирале на локацијата вклучуваат: Alstom (поранешен Tidal Generation Ltd); АНДРИЦ ХИДРО Хамерфест; Наутричност; Отворено хидро; .[18] Ресурсот може да биде 4 TJ годишно.[19] На друго место во ОК, може да се извлече годишна енергија од 50 TWh ако се инсталира капацитет од 25 GW со ротирачки сечила.[20][21][22]

Тековни и идни шеми за приливна моќност[уреди | уреди извор]

Инсталирањето плимна енергија (RITE) на островот Рузвелт на три подводни турбини од 35 киловати Verdant Power на една триаголна основа (наречена TriFrame)22 Октомври, 2020 [23]
 • Плимната електрана Ранс била изградена во период од 6 години од 1960 до 1966 во Ла Ранс, Франција.[24] и има инсталирана моќност од 240 MW .
 • Плимната електрана на езерото Сихва со моќност од 254 MW во Јужна Кореја е најголемата инсталација за плимна енергија во светот. Изградбата била завршена во 2011 година.[25][26]
 • Првото место на плимата и осеката во Северна Америка е Кралската генераторска станица Анаполис, Анаполис Ројал, Нова Шкотска, која била отворена во 1984 година на влезот во Заливот Фанди и [27] има инсталирана моќност од 20 MW
 • Електричната централа Jiangxia Tidal, јужно од Хангжу во Кина, работи од 1985 , со сегашна инсталирана моќност од 3,2 MW. Се планира поголема приливна моќ во близина на устието на реката Јалу .[28]
 • Првиот генератор на плимна струја во Северна Америка ( Race Rocks Tidal Power Demonstration Project ) бил инсталиран во Race Rocks на јужниот дел на островот Ванкувер во септември 2006.[29][30] Проектот Race Rocks бил затворен откако работеше пет години (2006–2011) бидејќи високите оперативни трошоци произведуваа електрична енергија со стапка што не беше економски изводлива.[31] Следната фаза во развојот на овој генератор на плима струја ќе биде во Нова Шкотска (Заливот на Фанди).[32]
 • Мал проект бил изграден од страна на Советскиот Сојуз во Кислаја Губа на Баренцовото Море . Има 0,4 MW инсталирана моќност. Во 2006 година беше надграден со експериментална напредна ортогонална турбина од 1,2 MW.
 • Плимната електрана Џиндо Улдолмок во Јужна Кореја е шема за генерирање на плимни текови што се планира постепено да се зголемува до 90 MW капацитет до 2013 . Првиот 1 MW беше инсталиран во мај 2009 .
 • Системот SeaGen од 1,2 MW стана оперативен кон крајот на 2008 година на Странгфорд Лаф во Северна Ирска .[33]
 • Договорот за плимниот бран од 812 MW во близина на островот Гангва (Јужна Кореја) северозападно од Инчеон е потпишан од Daewoo. Завршувањето беше планирано за 2015 [25] но проектот беше повлечен во 2013 [34]
 • Бараж од 1.320 MW изграден околу островите западно од Инчеон беше предложен од страна на јужнокорејската влада во 2009 . Проектот е стопиран од 2012 поради еколошки грижи.[35]
 • Шкотската влада ги одобри плановите за генератори на плимни потоци од 10 MW во близина на Ислеј, Шкотска, што чини 40 милиони фунти и се состои од 10 турбини - доволно за напојување на над 5.000 домови. Првата турбина се очекуваше да биде во функција до 2013 [36] но од 2021 не биле во функција.
 • Индиската држава Гуџарат планираше да биде домаќин на првата електрана во Јужна Азија од комерцијални размери. Компанијата Atlantis Resources планирала да инсталира плимна фарма од 50 MW во Заливот Куч на западниот брег на Индија, со изградба планирана да започне во 2012 ,[37] подоцна повлечена поради високите трошоци.[38]
 • Ocean Renewable Power Corporation беше првата компанија што испорача плимна енергија на американската мрежа во септември 2012 , кога нејзиниот пилот систем TidGen беше успешно распореден во заливот Кобскук, во близина на Истпорт.[39]
 • Во Њујорк, Verdant Power успешно распореди и управуваше со три плимни турбини во Ист Ривер во близина на островот Рузвелт, на единствен триаголен базен систем, наречен TriFrame™. Проектот „Плимна енергија на островот Рузвелт“ (RITE) генерира над 300 MWH електрична енергија во локалната мрежа, што е американски рекорд за поморска енергија. Перформансите на системот беа независно потврдени од шкотскиот Европски центар за морска енергија (EMEC) според новите меѓународни стандарди на Меѓународната електротехничка комисија (IEC). Ова е прв случај на верификација од трета страна на претворач на плимна енергија до меѓународен стандард. .[40]
 • Изградбата на електрана во плимната лагуна од 320 MW надвор од градот Свонси во Обединетото Кралство доби дозвола за планирање во јуни 2015 , а работата се очекува да започне во 2016 . Откако ќе биде завршен, ќе генерира над 500 GWh електрична енергија годишно, доволно за напојување на околу 155.000 домови.[41]
 • Во Ремзи Саунд во 2014 година се инсталира проект за турбина [42]
 • Најголемиот проект за плимна енергија насловен MeyGen (398 MW) моментално се гради во Пентланд Фирт во северна Шкотска [43]

Проблеми и предизвици[уреди | уреди извор]

Грижи за животната средина[уреди | уреди извор]

Моќта на плимата може да влијае на морскиот живот. Ротирачките сечила на турбините може случајно да го убијат морскиот живот за пливање. Проектите како оној во Странгфорд вклучуваат безбедносен механизам кој ја исклучува турбината кога се приближуваат морски животни. Сепак, оваа одлика предизвикува голема загуба на енергија поради количината на морскиот свет што минува низ турбините.[44] Некои риби може да ја избегнат областа ако се загрозени од постојано ротирачки или бучен предмет. Морскиот свет е огромен фактор кога се поставуваат генератори на енергија од плимата и осеката, и се преземаат мерки на претпазливост за да се осигура дека што е можно помалку морски животни ќе бидат погодени од него. Базата на податоци Тетис обезбедува пристап до научна литература и општи информации за потенцијалните еколошки ефекти од плимната енергија.[45] Во однос на потенцијалот за глобално затоплување (тоест јаглероден отпечаток), влијанието на технологиите за генерирање на плимна енергија се движи помеѓу 15 и 37 gCO 2 -eq/kWhe, со средна вредност од 23,8 gCO 2 -eq/kWhe.[46] Ова е во согласност со влијанието на другите обновливи извори како што се ветерот и сончевата енергија, и значително подобро од технологиите базирани на фосили.

Плимни турбини[уреди | уреди извор]

Главната грижа за животната средина со плимната енергија е поврзана со ударот на сечилото и заплеткувањето на морските организми бидејќи водата со голема брзина го зголемува ризикот организмите да бидат туркани близу или преку овие уреди. Како и со сите офшор обновливи енергии, постои и загриженост за тоа како создавањето на електромагнетни полиња и акустични излези може да влијаат на морските организми. Бидејќи овие уреди се во вода, акустичниот излез може да биде поголем од оние што се создаваат со енергијата на ветерот на брегот . Во зависност од честотата и амплитудата на звукот генериран од уредите за плимна енергија, овој акустичен излез може да има различни ефекти врз морските цицачи (особено оние кои ехолокатираат за да комуницираат и да навигираат во морската средина, како што се делфините и китовите ). Отстранувањето на плимната енергија, исто така, може да предизвика еколошки проблеми, како што се деградирање на квалитетот на водата на далечното поле и нарушување на процесите на седимент .[47][48] Во зависност од големината на проектот, овие ефекти може да варираат од мали траги на седимент што се собира во близина на плимниот уред до сериозно влијание врз екосистемите и процесите во близина на брегот.[49]

Плимниот бараж[уреди | уреди извор]

Инсталирањето на бараж може да го промени крајбрежјето во заливот или вливот, што ќе влијае на голем екосистем кој зависи од плимните станови . Инхибирајќи го протокот на вода во и надвор од заливот, може да има и помало испирање на заливот или устието, предизвикувајќи дополнителна заматеност (суспендирани цврсти материи) и помалку солена вода, што може да резултира со смрт на рибите кои делуваат како витален извор на храна на птиците и цицачите. Рибите кои мигрираат, исто така, може да не можат да пристапат до потоци за размножување и може да се обидат да поминат низ турбините. Истите акустични грижи се однесуваат на плимните баражи. Намалувањето на пристапноста на превозот може да стане социо-економско прашање, иако може да се додадат брави за да се овозможи бавен премин. Сепак, баражот може да ја подобри локалната економија со зголемување на пристапот до земја како мост. Помирните води исто така може да овозможат подобра рекреација во заливот или устието.[49] Во август 2004 година, грбав кит преплива низ отворената порта на кралската генераторска станица Анаполис при слаба плима, завршувајќи заробен неколку дена пред на крајот да го најде својот пат до басенот на Анаполис .[50]

Плимна лагуна[уреди | уреди извор]

Еколошки, главните грижи се ударот на сечилото врз рибите кои се обидуваат да влезат во лагуната, акустичниот излез од турбините и промените во процесите на седиментација. Сепак, сите овие ефекти се локализирани и не влијаат на целиот влив или залив.[49]

Корозија / Рѓа[уреди | уреди извор]

Морната вода предизвикува корозија на металните делови. Може да биде тешко да се одржат генераторите на плимниот поток поради нивната големина и длабочина во водата. Употребата на материјали отпорни на корозија како што се не’рѓосувачки челици, легури со висока содржина на никел, легури на бакар-никел, легури на никел-бакар и титан може значително да го намали или елиминира оштетувањето од корозија.

Може да истечат механички течности, како што се лубриканти, што може да биде штетно за морскиот живот во близина. Соодветното одржување може да го минимизира бројот на штетни хемикалии кои можат да влезат во животната средина.

Фаулирање[уреди | уреди извор]

Биолошките настани што се случуваат при поставување на која било структура во област со високи плимни струи и висока биолошка продуктивност во океанот ќе обезбедат структурата да стане идеална подлога за раст на морските организми. Во референците на Проектот Tidal Current во Race Rocks во Британска Колумбија, ова е документирано. Видете ја и оваа страница и неколку структурни материјали и облоги беа тестирани од нуркачите на колеџот Лестер Пирсон Архивирано на 24 септември 2015 г. за да му помогнат на Clean Current во намалувањето на нечистотијата на турбината и другата подводна инфраструктура.

Цена[уреди | уреди извор]

Плимната енергија има висока почетна цена, што може да биде една од причините зошто таа не е популарен извор на обновлива енергија . Методите за производство на електрична енергија од плимната енергија се релативно нова технологија. Се предвидува дека плимата и осеката ќе биде комерцијално профитабилна во текот на 2020 година [ потребно е ажурирање ] со подобра технологија и поголеми размери. Сепак, плимната енергија е сè уште многу рано во процесот на истражување и можеби е можно да се намалат трошоците во иднина. Делотворноста на трошоците варира во зависност од локацијата на плимните генератори. Еден показател за исплатливоста е односот Гибрат, кој е должината на баражот во метри поделена со годишното производство на енергија во киловат часови .[51]

Бидејќи плимната енергија е сигурна, разумно може да се предвиди колку време ќе биде потребно за да се исплати високата претходна цена на овие генератори. Поради успехот на значително поедноставен дизајн, ортогоналната турбина нуди значителни заштеди на трошоците. Како резултат на тоа, производниот период на секоја производна единица е намален, потребна е помала потрошувачка на метал и поголема е техничката ефикасност.[52]

Мониторинг на структурно здравје[уреди | уреди извор]

Високите фактори на оптоварување што произлегуваат од фактот дека водата е 800 пати погуста од воздухот и предвидливата и доверлива природа на плимата и осеката во споредба со ветерот, ја прават плимата и осеката особено привлечна за производство на електрична енергија. Следењето на состојбата е клучот за негово економично искористување.[53]

 1. Ocean Energy Council (2011). „Tidal Energy: Pros for Wave and Tidal Power“. Архивирано од изворникот на 2008-05-13.
 2. „Microsoft Word – RS01j.doc“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2011-05-17. Посетено на 2011-04-05.
 3. Minchinton, W. E. (October 1979). „Early Tide Mills: Some Problems“. Technology and Culture. 20 (4): 777–786. doi:10.2307/3103639. JSTOR 3103639.
 4. Dorf, Richard (1981). The Energy Factbook. New York: McGraw-Hill.
 5. „Ocean power – Tracking Power 2020 – Analysis“. IEA (англиски). Архивирано од изворникот на 2020-06-19. Посетено на 2020-08-25.
 6. Glenday, Craig (2013). Guinness world records 2014. ISBN 978-1-908843-15-9.
 7. DiCerto, JJ (1976). The Electric Wishing Well: The Solution to the Energy Crisis. New York: Macmillan.
 8. George E. Williams (2000). „Geological constraints on the Precambrian history of Earth's rotation and the Moon's orbit“. Reviews of Geophysics. 38 (1): 37–60. Bibcode:2000RvGeo..38...37W. CiteSeerX 10.1.1.597.6421. doi:10.1029/1999RG900016.
 9. Douglas, C. A.; Harrison, G. P.; Chick, J. P. (2008). „Life cycle assessment of the Seagen marine current turbine“ (PDF). Proceedings of the Institution of Mechanical Engineers, Part M: Journal of Engineering for the Maritime Environment. 222 (1): 1–12. doi:10.1243/14750902JEME94. |hdl-access= бара |hdl= (help)
 10. 10,0 10,1 „Tidal – Capturing tidal fluctuations with turbines, tidal barrages, or tidal lagoons“. Tidal / Tethys. Pacific Northwest National Laboratory (PNNL). Архивирано од изворникот на 16 February 2016. Посетено на 2 February 2016.
 11. „Tidal Stream and Tidal Stream Energy Devices of the Sea“. Alternative Energy Tutorials (англиски). Посетено на 2018-05-07.
 12. Evans, Robert (2007). Fueling Our Future: An Introduction to Sustainable Energy. New York: Cambridge University Press.
 13. „Hydrological Changing Double Current-typed Tidal Power Generation“. YouTube. Архивирано од изворникот (video) на 2015-10-18. Посетено на 2015-04-15.
 14. „Enhancing Electrical Supply by Pumped Storage in Tidal Lagoons“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2015-09-24. Посетено на 2014-03-13.
 15. "Niagara's Power From The Tides" Архивирано на 21 март 2015 г. May 1924 Popular Science Monthly
 16. Nova Scotia Light and Power Company, Limited, Annual Report, 1956
 17. „Wyre Tidal Energy“. Архивирано од изворникот на 4 February 2015.
 18. „EMEC: European Marine Energy Centre“. emec.org.uk. Архивирано од изворникот на 2007-01-27.
 19. Lewis, M.; Neill, S.P.; Robins, P.E.; Hashemi, M.R. (2015). „Resource assessment for future generations of tidal-stream energy arrays“ (PDF). Energy. 83: 403–415. doi:10.1016/j.energy.2015.02.038.[мртва врска]
 20. „Norske oppfinneres turbinteknologi kan bli brukt i britisk tidevannseventyr“. Teknisk Ukeblad. 14 January 2017. Архивирано од изворникот на 15 January 2017. Посетено на 15 January 2017.
 21. „Архивиран примерок“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2017-01-18. Посетено на 2017-01-15.
 22. „Tidal Lagoon May Be Cheaper Than Hinkley, Government Report Says“. Bloomberg.com. 2017-01-12. Архивирано од изворникот на 2017-01-16. Посетено на 2017-01-15.
 23. Deign, Jason (20 October 2020). „New York City Is About to Get an Injection of Tidal Power. Is This Time Different?“. Greentech Media. Архивирано од изворникот на 22 October 2020. Посетено на 22 October 2020.
 24. L'Usine marémotrice de la Rance Архивирано на {{{2}}}.
 25. 25,0 25,1 „Hunt for African Projects“. Newsworld.co.kr. Архивирано од изворникот на 2011-07-19. Посетено на 2011-04-05.
 26. „Tidal power plant nears completion“. yonhapnews.co.kr. Архивирано од изворникот на 2012-04-25.
 27. „Nova Scotia Power – Environment – Green Power- Tidal“. Nspower.ca. Архивирано од изворникот на 2011-06-12. Посетено на 2011-04-05.
 28. „China Endorses 300 MW Ocean Energy Project“. Renewableenergyworld.com. 2 November 2004. Архивирано од изворникот на 2012-07-15. Посетено на 2011-04-05.
 29. „Race Rocks Demonstration Project“. Cleancurrent.com. Архивирано од изворникот на 2008-07-05. Посетено на 2011-04-05.
 30. „Tidal Energy, Ocean Energy“. Racerocks.com. Архивирано од изворникот на 2011-06-12. Посетено на 2011-04-05.
 31. „Tidal Energy Turbine Removal“. Race Rocks Ecological Reserve- Marine mammals, seabirds (англиски). 2011-09-18. Посетено на 2018-09-09.
 32. „Information for media inquiries“. Cleancurrent.com. 2009-11-13. Архивирано од изворникот на 2007-06-03. Посетено на 2011-04-05.
 33. „Tidal energy system on full power“. BBC News. December 18, 2008. Архивирано од изворникот на August 26, 2010. Посетено на March 26, 2010.
 34. „Tidal Power in South Korea“. SAVE International (англиски). 2011-06-29. Посетено на 2021-10-11.
 35. $ 3-B tidal power plant proposed near Korean islands
 36. „Islay to get major tidal power scheme“. BBC. March 17, 2011. Архивирано од изворникот на March 18, 2011. Посетено на 2011-03-19.
 37. „India plans Asian tidal power first“. BBC News. January 18, 2011. Архивирано од изворникот на January 19, 2011.
 38. „India's tidal power potential hampered by high costs and environmental risks“. Mongabay-India (англиски). 2021-08-20. Посетено на 2021-10-11.
 39. "1st tidal power delivered to US grid off Maine" Архивирано на {{{2}}}., CBS MoneyWatch, September 14, 2012
 40. „Turbines Off NYC East River Will Create Enough Energy to Power 9,500 Homes“. U.S. Department of Energy. Архивирано од изворникот на 11 February 2012. Посетено на 13 February 2012.
 41. Oliver, Antony (9 June 2015). „Swansea Tidal Lagoon power plant wins planning permission“. Infrastructure Intelligence. Архивирано од изворникот на 11 September 2015. Посетено на 6 July 2015.
 42. Macalister, Terry. "Tidal power firm signs deal to sell electricity to EDF Energy Архивирано на {{{2}}}." The Guardian, 25 September 2014.
 43. „Subscribe to read“. Архивирано од изворникот на 2016-12-02. Посетено на 2016-12-01.
 44. „Tidal Energy Technology Brief“ (PDF). International Renewable Energy Agency. Архивирано од изворникот (PDF) на 22 November 2015. Посетено на 16 October 2015.
 45. „Tethys“. Архивирано од изворникот на 2014-11-10.
 46. Kaddoura, Mohamad; Tivander, Johan; Molander, Sverker (2020). „life cycle assessment of electricity generation from an array of subsea tidal kite prototypes“. Energies. 13 (2): 456. doi:10.3390/en13020456.
 47. Li, X.; Li, M.; Amoudry, L. O.; Ramirez-Mendoza, R.; Thorne, P. D.; Song, Q.; Zheng, P.; Simmons, S. M.; Jordan, L. -B. (2019-11-25). „Three-dimensional modelling of suspended sediment transport in the far wake of tidal stream turbines“. Renewable Energy. 151: 956–965. doi:10.1016/j.renene.2019.11.096.
 48. Martin-Short, R.; Hill, J.; Kramer, S. C.; Avdis, A.; Allison, P. A.; Piggott, M. D. (2015-04-01). „Tidal resource extraction in the Pentland Firth, UK: Potential impacts on flow regime and sediment transport in the Inner Sound of Stroma“. Renewable Energy. 76: 596–607. doi:10.1016/j.renene.2014.11.079.
 49. 49,0 49,1 49,2 „Tethys“. Архивирано од изворникот на 2014-05-25.
 50. „Whale still drawing crowds at N.S. river“. The Globe and Mail. Архивирано од изворникот на 2016-03-04.
 51. „Tidal Energy – Ocean Energy Council“. Ocean Energy Council (англиски). Посетено на 2018-05-04.
 52. Sveinsson, Níels. „Profitability Assessment for a Tidal Power Plant at the Mouth of Hvammsfjörður, Iceland“ (PDF).
 53. „Structural Health Monitoring in Composite Tidal energy converters“. Архивирано од изворникот на 2014-03-25.