Плетварско-беловодичка парохија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Плетварско-беловодичка парохија — православна парохија на Македонската православна црква - Охридска архиепископија, дел од Прилепското архијерејско намесништво на Преспанско-пелагониската епархија. Во состав на оваа парохија се селата: Беловодица, Дрен, Крстец, Леништа, Мал Радобил (Мало Село), Мрамор, Никодин, Ореовец, Плетвар, Голем Радобил (Радобил), Ракле, Смолани, Топлица, Тројаци и Царевиќ. Парохијата ја опслужуваат парохиски свештеници од црквата „Св. Благовештение“ во Прилеп.[1]

Цркви[уреди | уреди извор]

Ова е список на црквите во парохијата. Можно е списокот да е нецелосен.

име населено место изградена слика
Црква „Св. Никола“ Беловодица 1885 Црква „Св. Никола“ - Беловодица 3.jpg
Црква „Св. Ѓорѓи“
(манастирска црква)
Беловодица 1980 Црква „Св. Ѓорѓи“ - Беловодица.jpg
Параклис „Св. Ѓорѓи“ Беловодица 1999 Параклис „Св. Ѓорѓи“ - Беловодица.jpg
Црква „Св. Никола“ Дрен
Црква „Дрен“ Дрен
Црква „Св. Никола“ Крстец
Црква „Св. Атанасиј“ Леништа
Црква „Св. Петка“ Леништа
Црква „Св. Богородица“ Мал Радобил
Црква „Св. Атанасиј“ Мрамор
Црква „Св. Атанасиј“ Никодин 1935 Црква „Св. Атанасиј“ - Никодин 3.jpg
Црква „Св. Илија“ Никодин
Црква „Рождество на Пресвета Богородица“
(манастирска црква)
Никодин 1987 Црква „Св. Богородица“ Никодин (нова).jpg
Црква „Св. Троица“
(манастирска црква)
Никодин Црква „Св. Троица“ - Никодин.jpg
Црква „Св. Димитриј“ Ореовец
Црква „Св. Кузман и Дамјан“ Плетвар 1862 Црква Св. Кузман и Дамјан - Плетвар 3.jpg
Црква „Св. Никола“ Голем Радобил 1870 Црква „Св. Никола“ - Голем Радобил.jpg
Црква „Св. Атанасиј“ Голем Радобил
Црква „Св. Атанасиј“ Ракле средина на 19 век Црква „Св. Атанасиј“ - Ракле.jpg
Црква „Св. Димитриј“ Смолани
Црква „Св. Никола“ Топлица
Црква „Св. Ѓорѓи“ Тројаци 1838 Црква „Св. Ѓорѓи“ - Тројаци 4.jpg
Црква „Св. Троица“ Тројаци во изградба
Црква „Св. Димитриј“ Царевиќ

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Плетварско-беловодичка парохија“. Преспанско-пелагониска епархија. Посетено на 25 април 2019.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Координати: 41°20′08.1″N 21°42′16.1″E / 41.335583° СГШ; 21.704472° ИГД / 41.335583; 21.704472