Плантагенети

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Династија Плантагенет
Royal Arms of England.svg
Земја Кралство Англија, Кралство Франција, Ирска, Кнежество Велс
Претходна династија Анжујци
Титули
Основач Готфрид V, гроф на Анжуија
Последен владетел Ричард III од Англија
Година на основање 1126
Следни гранки

Династија Плантагенет била кралска династија која со Кралство Англија управувала во периодот од 1154 до 1399 година. Династијата има директно потекло од династија Анжујци, кои пак потекнуваат од Франција. Во времето на својата најголема моќ, династијата владеела со области од Аквитанија, Нормандија, Бретања, Велс, Ирска, Кипар. Династијата имала претензии и кон тронот на Франција, Кастилја, Ерусалим и Сицилија. По отстранувањето им од власт, за англискиот престол започнала т.н. Војна на розите помеѓу династија Јорк и династија Ланкастер, кои исто така имале потекло од Плантагент.