Планков притисок

Од Википедија — слободната енциклопедија

Планков притисок (pP) е единица за притисок од системот на природни единици наречени Планкови единици.

4,63309 × 10113 Pa

каде

е Планковата сила

е брзината на светлината во вакуум

е намалената Планкова константа

е гравитациската константа

е Планковата должина

Поврзано[уреди | уреди извор]