Планински кафенец

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Polyommatus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Планински кафенец
Примерок сликан во Македонија.
Примерок сликан во Македонија.
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Polyommatus
Вид: Планински кафенец
Научен назив
Polyommatus ripartii
(Freyer, 1830)
Синоними
  • Polyommatus (Agrodiaetus) ripartii

Планинскиот кафенец (Polyommatus ripartii) е пеперутка од видот на пеперутки синци.

Опис[уреди | уреди извор]

Пеперутката живее во Јужна Европа, Мала Азија па сè до Сибир. [1]

Телото на пеперутката е темнокафено, накај црно. Горната страна на крилјата се во кафена боја со темнокафени вени. Долната страна на крилјата е во светлокафена боја, односно кремаста, со бела пруга во средишниот дел на крилјата. Има и црни и бели нерамномерни точки. Антените се во црна и бела боја.[2]

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. *Vila R., Lukhtanov V.A., Talavera G., Gil-T F., Pierce N.E., 2010 "How common are dot-like distributions? Taxonomical oversplitting in western European Agrodiaetus (Lepidoptera: Lycaenidae) revealed by chromosomal and molecular markers.Biol. J. Linn. Soc. Lond 101:130-154 (2010) [1]
  2. Seitz, A. Seitz, A. ed. Band 1: Abt. 1, Die Großschmetterlinge des palaearktischen Faunengebietes, Die palaearktischen Tagfalter, 1909, 379 Seiten, mit 89 kolorierten Tafeln (3470 Figuren) Оваа статија содржи текст од овој извор, кој е во јавна сопственост.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Предлошка:Commonscategory

Надворешни врски[уреди | уреди извор]