Планинарски дом „Томе Шутов - Кротки“

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Планинарскиот дом "Томе Шутов-Кротки" се наоѓа во село Конско на одалеченост од Гевгелија 20 километри. Домот располага со 20 кревети, кујна и простор за дневен престој. Домот е снабден со вода, WC, клупи, маси за одмор и дружење како и летна кујна. Едиствено што недостига во домот е струја. Од планинарскиот дом има уредено и маркирана патека до познатиот врв на Кожуф планина врвот ДВЕТЕ УШИ 1766 м.н.в. За негово искачување се потребни 3-4 часа. Домот е одалечен од месноста Смрдлива Вода 4 километри од каде тргнуваат повеќе патеки кон останатите врвови на Кожуф. Со домот располага Планинарското друштво „Кожуф“ од Гевгелија. Секој кој е заинтерсиран да ги посети убавините на Кожуф а притоа му е потребно место за ноќевање планинарскиот дом му е на располаѓање, само треба навреме да се најави на Facebook страницата на домот или во планинарското друштво "Кожуф" Гевгелија.