Прејди на содржината

Планиметрија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Планиметрија[1][2] или рамнинска геометријаматематичка гранка што ги проучува својствата на фигурите во рамнина (во две димензии). Поимот планиметрија често се користи како рамнинска геометрија, но истиот е поопшт.

Главни проблеми со кои се занимава планиметријата е пресметување на обем и плоштина на геометриски фигури, како и пресметка на должини на отсечки и големини на агли на фигури.

Пресметувањето на должините на страните и големината на аглите во триаголник се нарекува решавање на триаголник или тригонометрија.

Наводи[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]