Прејди на содржината

Пламенофрлач

Од Википедија — слободната енциклопедија
Американски војник кој користи пламенофрлач за време на Виетнамската војна

Пламенофрлач — механичка запалива направа дизајнирана да исфрла долг контролиран сноп од оган. За првпат била користена во Првата светска војна, а во широка употреба влегува за време на Втората светска војна.