Пиштолов меч

Од Википедија — слободната енциклопедија

Пиштолов меч е меч со пиштол или револвер прикачен, обично покрај сечилото. Се разликува од пушката со бајонет по тоа што оружјето е наменето првенствено за употреба како меч, а компонентата на огнено оружје обично се смета за секундарно оружје дизајнирано да биде додаток на сечилото, отколку мечот да е спореден додаток на пиштол. Покрај тоа, двете компоненти на овие оружја обично не можат да се одвојат, за разлика од повеќето пушки наменети за бајонет.

Воена употреба[уреди | уреди извор]

Елгин Катлас Пиштол во Музејот на моринери во Њупорт, Вирџинија [1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Patterson, C. Meade, "George Elgin's Pistols", The Gun Collector, No. 3, Nov. 1949.