Питер Брук

Од Википедија — слободната енциклопедија
Питер Брук
CH CBE
Brook in November 2009
Роден(а)21 март 1925 (1925-03-21) (97 г.)
Тернем-Грин, Чизик, Лондон, Англија
ЗанимањеРежисер
Активен период1943 година - денес
СопружникНаташа Пери (в. 1951; died 2015)
ДецаИрина Брук
Симон Брук
Роднини

Питер Брук е англиски театарски режисер кој живее во Франција од раните 1970 -ти. Добитник е на повеќе Тони и награда Еми, награда Лоренс Оливие, Praemium Imperiale и Prix Italia. Со Ројал Шекспир Компанијата (РСЦ), Брук ја режираше првата продукција на англиски јазик на Мара / Сад во 1964 година. Се пресели на Бродвеј во 1965 година и ја освои наградата Тони за најдобра претстава, и беше прогласен за најдобар режисер.[1].

Детството и младоста[уреди | уреди извор]

Брук е родена во областа Тернам Грин во Чисик во [Лондон], како втор син на Симон Брук и неговата сопруга Ајда (Јансен), литвански еврејски имигранти од Латвија.

Неговиот постар брат беше психијатар и психотерапевт Алексис Брук (1920-2007). Неговиот прв братучед беше Валентин Плучек, генерален директор на Московскиот сатиричен театар.

Кариера[уреди | уреди извор]

Брук го режираше „Доктор Фауст“, неговата прва продукција, во 1943 година во [[Театар] Театар]] во Торч, Лондон, а потоа ја обнови „Пеколната машина“ во театарот Сантиклер во 1945 година. Во 1947 година отиде во Стратфорд на Авон како помошник режисер Ромео и Јулија и Трудот на Љубовта е изгубен . Од 1947 до 1950 година бил директор за продукција во Кралската опера во Лондон. Неговата работа таму вклучува многу контроверзна продукција на Саломе 'Ричард Штраус со сценографија Салвадор Дали, и успешна режија Опери на Пучини Боемска користејќи сетови датирани од 1899 година. Следеше зголемување на бројот на неговите сценски и филмски дела како продуцент и режисер. „Темна месечина“, од Хауард Ричардсон (1948-49), во Амбасадорскиот театар во Лондон, беше рана продукција на која тие многу се восхитуваа. Во 1970 година, Брук го основа Меѓународниот центар за театарски истражувања со Мишелин Розен, мултинационална компанија актер, танчерка, музичари и други, кои патуваа многу во 1970-тите години во раните 1970-ти. и Африка. Тој е сместен во Париз во театарот „Буфс ду Норд“ од 1974 година. Тој објави во 2008 година дека ќе поднесе оставка како уметнички директор на театарот „Буфс ду Норд“, почнувајќи од таа година со тригодишно предавање на Оливие Манте и Оливие Пубел[2].

Махабхарата[уреди | уреди извор]

Во средината на 1970-тите, започна работа со писателот Жан-Клод Кариер за адаптација на индиската епска поема „Махабхарата“ во сценска претстава за првпат изведена во 1985 година, Оваа театарска адаптација траеше повеќе од неколку часови и е едно од главните дела на современиот театарски израз. Во 2015 година, Брук се врати во светот на „Махабхарата“ со нова продукција на Јанг Вик, „Бојно поле“, во соработка со Jeanан-Клод Кариер и Мари-Елен Естиен.

Мртвиот клас (1975) и ден денес е најпознатиот од неговите театарски остварувања од 1970 -тите. ТВ-филм на продукцијата е снимен во 1977 година, во режија на Анджеј Вајда. Во таа претстава, самиот Кантор ја играше улогата на наставник кој во клас со мртви ликови. Тој започнал да експериментира со спојување на манекенки и глумци во живо во 1950 -тите.

Неговите подоцнежни дела од 1980 -тите бле многу лични рефлексии. Како и во „Мртвиот клас“, тој понекогаш се претставуваше на сцената. Во 1990 -тите, неговите дела станаа добро познати во Соединетите Американски Држави поради презентациите во Елен Стјуарт Експериментален театарски клуб Ла Мама[3].

Тиерно Бокар [уреди | уреди извор]

Во 2005 година, Брук го режираше „Тиерно Бокар“, базиран на мистицизмот во исламот на Империјата Мали, животот на човекот по име „Тиерно Бокар“. Претставата беше адаптирана за сцената од Мари-Елен Естиен од книгата на Амаду Хампати Ба (преведена на англиски како „Духот на толеранцијата: Инспиративниот живот на Тиерно Бокар“). Книгата и драмата детално го опишуваат животот и пораката на Бокар на верската толеранција. Универзитетот во Колумбија одржа 44 поврзани настани, предавања и работилници на кои присуствуваа над 3.200 луѓе во текот на прикажувањето на „Тиерно Бокара“. Панел дискусиите се фокусираа на Религиозна толеранција и Муслимански Традиции во Западна Африка.

Питер Брук е еден од најголемите и најважни театарски режисери на дваесеттиот и дваесетипрвиот век.

Личен живот[уреди | уреди извор]

Во 1951 година, Брук се ожени со глумицата Наташа Пери. Имаат две деца: Ирина, глумица и режисер и Симон, режисер. Пери почина од мозочен удар во јули 2015 година, на 84-годишна возраст.

Театарски опус[уреди | уреди извор]

Работи со RSC (освен Шекспир)[уреди | уреди извор]

  • 1964 година "Марат / Сад"
  • 1966 година „САД“, анти-виетнамско протестно шоу со RSC, документирано во филмот „Корист од сомнежот“[4].

Други големи продукции[уреди | уреди извор]

  • 1955: Хамлет 'со Пол Скофилд
  • 1958: „Посета“ со Алфред Лунт и Лин Фонтан
  • 1964 година: "" Мара / Сад "
  • 1968 година: „Едип“ со Џон Гилгуд и Ајрин Ворт, Национален театар
  • 1971 година: „Оргаст“ од Тед Хјуз
  • 1974: Тимон од Атина , Théâtre des Bouffes du Nord
  • 1975: Les X , Théâtre des Bouffes du Nord
  • 1977: Кралот Иби од Алфред Жари u , Théâtre des Bouffes du Nord
  • 1978: Мерка за мерка , Вилијам Шекспир, Théâtre des Bouffes du Nord
  • 1979: Птичји говор од Атар Нишапури, Фестивал во Авињон; Théâtre des Bouffes du Nord
  • 1979: Коска на Мор Лам "Бираго Диопа, Theétre des Bouffes du Nord
  • 1981: Кармен , Вивијан Бомон театар, Линколн центар
  • 1981: Вишновата градина Антон Чехов, Théâtre des Bouffes du Nord
  • 1984: На здравје со Марчело Мастројани, Театар Монпарнас
  • 1985: Махабхарата , Фестивал во Авињон
  • 1988: "Вишновата градина" Антон Чехов, Величествен театар, Бруклин
  • 1989: Воза Алберт! , Од Перси Мтава, Мбонгени Нгема и Барни Симон
  • 1990: Бура] , Вилијам Шекспир, Théâtre des Bouffes du Nord
  • 1992: Импресии од Пелеас од Клод Дебиси, Théâtre des Bouffes du Nord
  • 1993 година: Човекот што ја згреши својата сопруга за шешир , Оливер Сакс
  • 1995: "Кој е тука" по текст Антонин Арто, Бертолт Брехт, Едвард Гордон Крег, Всеволод Мејерхолд, Константин Станиславски
  • 1995: О, добри денови , Семјуел Бекет
  • 1998: Јас сум феномен , Александар Лурија
  • 1998: Џовани , Моцарт,
  • 1999: Костимот, Може Темба
  • 2000: Хамлет Вилијам Шекспир, со Адријан Лестер
  • 2002 година: „Далеку“ од Карил Черчил
  • 2002 година: Смртта на Кришна екстракт од Махабхарата од Vjasa,
  • 2003: Твојата рака во мојата, од Керол Рокамор
  • 2004: Тиерно Бокар по Животот и учењето на Тиерно Бокар-Мудрецот од Бандијагара , Амаду Хампате Ба
  • 2004: Le Grand Inquisiteur од Браќата Карамазови Достоевски
  • 2006 година: Сизве Банзи е мртов , фестивал во Авињон
  • 2008: „Фрагменти“ од Самуел Бекет
  • 2009 година: „Љубовта е мојот грев“, сонети од Вилијам Шекспир
  • 2009: 11 i 12
  • 2010: Зошто зошто од Питер Брук
  • 2011: Волшебната флејта адаптација Моцарт опера Волшебната флејта
  • 2013 година: „Костум“ базиран на бајката за Temан Тембе.
  • 2015 година: „Бојно поле“, од филмот „Махабхарата“ и претставата Jeanан-Клод кариера.
  • 2018: „Затвореник“, по сценарио и режија на Питер Брук и Мари-Елен Естиен.
  • 2019: "Зошто?", Напишано и режирано од Питер Брук и Мари-Елен Естиен.

Филмографија[уреди | уреди извор]

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • Brook, Peter (1968). The Empty Space. Penguin (2008).
  • Brook, Peter (1988). The Shifting Point. UK: Methuen Drama. ISBN 0-413-61280-5.
  • Brook, Peter (1991). Le Diable c'est l'ennui.
  • Brook, Peter (1993). There Are No Secrets. Methuen Drama.
  • Brook, Peter (1995). The Open Door.
  • Brook, Peter (1998). Threads of Time: Recollections.
  • Brook, Peter (1999). Evoking Shakespeare. Nick Hern Books (2nd Ed 2002).
  • Brook, Peter (23 April 2013). The Quality of Mercy: Reflections on Shakespeare. Nick Hern Books. ISBN 978-1848422612.

Награди[уреди | уреди извор]

  • Награда Тони за најдобра режија на драма за Мара/Сад , 1966 година

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Peter Brook
  2. „Peter Brook“. Архивирано од изворникот на 2021-09-25. Посетено на 2021-09-26.
  3. „Peter Brook“. Архивирано од изворникот на 2021-10-12. Посетено на 2021-09-26.
  4. Peter Brook

Литература[уреди | уреди извор]

  • Jamieson, Lee, Antonin Artaud: From Theory to Practice (Greenwich Exchange: London, 2007) Contains practical exercises on Artaud drawn from Brook's Theatre of Cruelty Season at the RSC; ISBN 978-1-871551-98-3
  • Freeman, John, 'The Greatest Shows on Earth: World Theatre from Peter Brook to the Sydney Olympics'. Libri: Oxford; ISBN 978-1-90747-154-4
  • Heilpern, John, Conference of the Birds: The Story of Peter Brook in Africa, Faber, 1977; ISBN 0-571-10372-3
  • Hunt, Albert and Geoffrey Reeves. Peter Brook (Directors in Perspective). Cambridge University Press. (1995)
  • Kustow, Michael. Peter Brook: A Biography. Bloomsbury. (2005)
  • Moffitt, Dale, Between Two Silences: Talking with Peter Brook (1999)
  • Todd, Andrew and Jean-Guy Lecat, The Open Circle: Peter Brook's Theatre Environments (2003)
  • Trewin, J. C. Peter Brook: A Biography. (1971)
  • Trowbridge, Simon. The Company: A Biographical Dictionary of the Royal Shakespeare Company. Oxford: Editions Albert Creed, 2010; ISBN 978-0-9559830-2-3.
  • Zohar, Ouriel, Meetings with Peter Brook, Zohar, Tel-Aviv 176 p. (1990) (хебрејски)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]