Пиролизидински алкалоид

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Пиролизидинските алкалоиди се група на алкалоиди кои во себе ја содржат структурата на пиролизидинот. Пиролизидинските алкалоиди ги создаваат растенијата како одбранбен механизам против инсекти. Повеќе од 660 пиролизидински алкалоиди и N-оксиди се идентификувани во повеќе од 6,000 видови растенија, и околу половината од нив покажуваат хепатотоксичност.[1] Често се присутни во растенија од фамилиите Boraginaceae, Asteraceae, Orchidaceae и Fabaceae; помалку често во Convolvulaceae и Poaceae, и кај најмалку еден вид од Lamiaceae. Проценето е дека 3% од цветните растенија содржат пиролизидински алкалоиди.[2] Медот може да содржи пиролизидински алкалоиди,[3][4] како и житарките, млекото, и јајцата.[5]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Radominska-Pandya, A. Invited Speakers. „Drug Metabolism Reviews“ том  42 (S1): 1–2. doi:10.3109/03602532.2010.506057. PMID 20842800. 
  2. Smith, L. W.; Culvenor, C. C. J.. Plant sources of hepatotoxic pyrrolizidine alkaloids. „J. Nat. Prod.“ том  44 (2): 129–15. doi:10.1021/np50014a001. PMID 7017073. 
  3. Kempf, M; Reinhard, A; Beuerle, T (јануари 2010 г). Pyrrolizidine alkaloids (PAs) in honey and pollen-legal regulation of PA levels in food and animal feed required. „Mol Nutr Food Res.“ том  54 (1): 158–68. doi:10.1002/mnfr.200900529. PMID 20013889. 
  4. Edgar, John A.; Roeder, Erhard; Molyneux, Russell J.. Honey from Plants Containing Pyrrolizidine Alkaloids: A Potential Threat to Health. „J. Agric. Food Chem.“ том  50 (10): 2719–2730. doi:10.1021/jf0114482. 
  5. „Pyrrolizidine alkaloids in Food“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2009-10-14.