Пиролизидин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Пиролизидин
Pyrrolizidine.svg
Назнаки
643-20-9 X mark.svgН
ChemSpider 12039 Yes check.svgОк
Jmol-3D слики Слика
PubChem 12558
Својства
Молекулска формула C7H13N
Моларна маса 111.18 g/mol
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Пиролизидинот е хетероциклично органско соединение. Неговата структура претставува главна структура на некои алкалоиди, познати како пиролизидински алкалоиди. Пиролизидинот има хепатотоксично дејство.