Прејди на содржината

Пиктографи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Симболот за рециклирање претставува пиктограм

Пиктографите или пиктограмите се сликовите претставување на некој објект. Најраните примероци на пиктографите се античките или праисториските цртежи на карпи. Пиктографите исто така се користат за пишување каде еден писктограф претставува еден или повеќе зборови.

Пиктографијата е форма на пишување кое користи претставително сликовито цртање. Засновано е на куниформите и на некој начин на хиероглифите.