Прејди на содржината

Пешченица - Житњак

Од Википедија — слободната енциклопедија
Пешченица - Житњак, како дел од Загреб

Пешченица - Житњак е градска општина во самоуправната организација на Градот Загреб. Согласно Со Повелбата На Град Загреб од 14. Декември 1999 година. две, дотогаш посебни општини (Пешченица и Житњак), се споени во еден урбан простор. Според пописот од 2011. површината изнесува 35,26 км2, додека бројот на населението е 56 487. Општината го вклучува југоисточниот дел на градот Загреб, а во нејзин склоп е и посебната населба Ивања Река.