Петроградски совет

Од Википедија — слободната енциклопедија
Петроградски совет
Петроградский совет рабочих и солдатских депутатов
1917petrogradsoviet assembly.jpg
Основанамарт 12, 1917; пред 105 години (1917-03-12)
Укината1924 (succeeded by Ленсовет)
МестоПетроград
Претседател

Петроградскиот совет на работниците и војниците (руски: Петроградский совет рабочих и солдатских депутатов) претставувал советски работнички совет со седиште во Петроград, денешен Санкт Петербург кој бил формиран во 1917 година по Февруарската револуција.

Овој совет имал голема улога за време на Руската револуција, и претставувал најголемиот соперник на Привремената руска влада.