Прејди на содржината

Петрија Обреновиќ

Од Википедија — слободната енциклопедија

Петрија Обреновиќ (Брусница, 1808-Неапол, 1870) била најстарата ќерка на принцот Милош Обреновиќ, ја крстил Караѓорѓe Петровиќ.

Биографија[уреди | уреди извор]

Јован Исајловиќ Помладиот - Принцот Милан на посмртна постела, 1839 година . Петрија Обреновиќ е централниот лик во оваа композиција. Во раката држи марамче

Со оглед на тоа дека принцот Милош Обреновиќ бил патријархален човек и не верувал во воспитување на женски деца, Петрија, неговата омилена, никогаш не одела на училиште. На петнаесетгодишна возраст се омажила за Тодор Бајиќ во Земун. Бил образован, богат и зборувал унгарски, германски и грчки јазик. Студирал финансии во Виена, каде подоцна живееле во луксузна куќа и имот. По повод предлогот за брак, принцот Милош за престојот во Крагуевац нарачал порцелански чинии и чаши од Виена, за Петрија, дрвени столчиња и маси (различно од претходните троножни и гарнитура), како и фустани. Дури по бракот делумно се образувала. Покрај тоа што е првата Србинка која се омажила во венчаница, таа била и првата жена во Србија, што се наоѓала на портрет. Сликана е од Павле Ѓурковиќ, но за жал не била зачувана. Таа сè до 1829 година носела народна носија.

Имала четири сина-Лазар, Настас, Јеврем и Милош (кој станал барон). Нејзиниот татко ѝ давал совети како да ги воспитува децата. Нејзините деца ги учеле приватни професори, а попатно учела и таа.

Починала во Неапол во 1870 година.

Писма до татко и[уреди | уреди извор]

Јоца Вујиќ (1863-1934) бил српски добродетел и богата човек од Сента, чии архиви се наоѓаат во Универзитетската библиотека „Светозар Марковиќ“ во Белград. Досега недоволно истражен, важен е за истражување на временскиот период на кнезот Милош. Се состои од галерија од 400 слики, библиотека од 20.000 книги (главно стари, вклучително и српски буквар од 1739 година), 3.000 документи и предмети и голем број писма, околу 1.427 документи и 565 писма на принцот Милош, вклучувајќи ги и оние упатени до децата или добиено од нив). Во материјалот се вклучени и 19 писма од Петрија. Двапати годишно патувала со родителите. Писмата се напишани од Варадија, Земун, Вршац и Медахија(1846-1858 година).

Поврзано[уреди | уреди извор]

 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]