Прејди на содржината

Петричко

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карта на Беласица и Огражден со Петричко во источниот дел

Петричко — историско-географска област в Пиринска Македонија околу градот Петрич.

Територијата на областа приближно се совпаѓа со некогашната Петричка околија — денешната општина Петрич, заедно со селата Добри Лаки, Игралишта (Игралиште), Клепало, Колибите, Махалата и Никудин во општината Струмјани и Лебница и Хрсово во општината Свети Врач (Сандански).[1]

Подрачјето се наоѓа во западниот дел на Светиврачко-петричката Котлина и по соседните планини Беласица, Огражден и Малешевските. Се граничи со Светиврачко на север и исток, Валовишко (Демирхисарско) во Егејска и Дојранско на југ и Струмичко и Беровско на запад во Вардарска Македонија.

Наводи[уреди | уреди извор]