Петре и волкот

Од Википедија — слободната енциклопедија

Петре и волкот е симфониска бајка на рускиот композитор Сергеј Прокофјев (1891-1953). Со ова дело, Прокофјев сакал да ги научи младите слушатели како да слушаат оркестарска музика и да ја разберат нејзината содржина.

Историја[уреди | уреди извор]

Во 1936 година,Сергеј Прокофјев ги ангажирал Наталија Сатс и Централниот детски театар во Москва да напишат нова музичка симфонија за деца. Намерата била да се негува „музичкиот вкус кај децата уште од првите училишни години“. Заинтересиран за поканата, Прокофјев ја завршил „Петре и волкот" за само четири дена.

Инструментација[уреди | уреди извор]

Прокофјев го опишал секој лик во приказната со карактеристична музика

 • птица - флејта
 \relative c'''' { \clef treble \time 4/4 \set Staff.midiInstrument = #"flute" \tempo "Allegro" 4=176 \slashedGrace a8\mf( g8-.)[ e-.] \slashedGrace a( gis-.)[ gis-.] gis-.[ gis-.] \slashedGrace a( gis-.)[ e-.] | d16->( ees des c b8) \times 2/3 {a16( b a } g8->) g-. c-. e-. | \slashedGrace a8( g8-.)[ e-.] \slashedGrace a( gis-.)[ gis-.] gis-.[ gis-.] \slashedGrace a( gis-.)[ e-.] | d16->( ees des c g'!8-.) \slashedGrace b,( a-.) g2-> }
 • патка - обоа
 \relative c' { \clef treble \time 3/4 \set Staff.midiInstrument = #"oboe" \tempo "L'istesso tempo"4=92 \key aes \major \slashedGrace fes8( ees2.\mf->) | \slashedGrace ees8( d[ des c des] \slashedGrace d g[ f)] | \slashedGrace fes( ees2.->) }
 • мачка - кларинет
 \relative c { \clef treble \time 4/4 \set Staff.midiInstrument = #"clarinet" \tempo "Moderato" \partial 4*1 d8-.\p g-. \bar "||" b4-. g8-. d-. cis4-. d8-. g-. | b-. d-. c4->~ c8 b g a | b( a) fis-. g-. a( g) e-. fis-. | g2-> }
 • дедо - фагот
 \relative c { \clef bass \time 4/4 \set Staff.midiInstrument = #"bassoon" \tempo "Poco più andante" 4=92 \key b \minor \partial 16*1 b,16\f( \bar "||" fis'8)[ r16 fis] b,4->~ b8._\markup { \italic pesante } cis16 d8. e16 | fis8. d16 a'8 a a-> a-> \times 2/3 { a-> b-> bis-> } | cis4->~( \times 2/3 { cis8 d dis } ais) r }
 \relative c { \clef bass \time 4/4 \set Staff.midiInstrument = #"french horn" \tempo "Andante molto" 4=66 \key bes \major <d bes g>2->\mp <bes' g d>16( <a fis ees> <bes g d> <a fis ees> <bes g d>8) <bes g d> | <d bes g>-- <cis a ees>-- <d bes g>-- <bes g d>-- <c f, c>2-> |}
 • Ловци: тема на дрвени дувачки инструменти и труби, со отчукувања на тимпани и бас тапан
 \relative c' { \clef treble \time 4/4 \set Staff.midiInstrument = #"trumpet"\tempo "Allegro moderato" 4=116 \partial 4*1 c4\mf( | des8)->[ r ees-. r e->] r c4( | des8->)[ r ees-. r e->] r c4 | des8-> e f aes c4-> b8 c | des-.[ r f-.] r e2-> }
 • Петре - жичени инструменти (вклучително виолина, виола, виолончело и бас )
 \relative c'' { \clef treble \time 4/4 \set Staff.midiInstrument = #"violin" \tempo "Andantino" 4=92 g4\p-- c8.( e16-.) g8-.[ a-.] g8.->( e16) | g8-.( a-.) b8.-> c16 g8( e) c-.( d-.) | ees4->\< ees8--( b'--) ees,4-- ees8--( b'--)\! | ees,4->\mf( bes) }

Времетраењето на делото е приближно околу 25 минути. [1]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

 • Грамофон: Петар и волкот на Прокофјев - која снимка е најдобра?
 • Список на инструментите и приказната
 • Питер и волкот во Бруклин (декември 2008 година)* „Breakthrough Films' claymation adaptation (2006)“. Архивирано од изворникот на 02. 03. 2010. Посетено на 03. 11. 2016. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate=, |archive-date= (help)
 • Мајкл Бил: „Снимките на Петар и волкот Архивирано на 25 мај 2022 г. во Три портокали, бр. 12: ноември 2006 година, Фондација Серж Прокофјев; преземено на 23.05.2009 година.
 1. „New York Philharmonic Orchestra, Leonard Bernstein, Prokofiev, Tchaikovsky – Peter And The Wolf / Nutcracker Suite“. Discogs. Посетено на June 2, 2014.