Прејди на содржината

Петпрсник

Од Википедија — слободната енциклопедија
Петпрсник
Безбеден
Научна класификација
Царство: Растенија
Оддел: Скриеносемени
Класа: Дикотиледони
Ред: Штитовидни
Семејство: Бршлени
Род: Лажни чистци
Вид: Петпрсник
Научен назив
Pseudopanax arboreus
(Murray) Philipson

Петпрсник (лат. Pseudopanax arboreus, англиски: Five Finger (маорски: Puahou или Whauwhaupaku) е ендемско дрво од Нов Зеланд, од семејството Бршленоцветни. Ова е едно од пораспространетите локални дрва, кое се среќава насекаде по шумите, честакот и градините ширум целата земја. Името произлегува од фактот што гранките имаат сложени листови со пет до седум ливчиња, и поради тоа ова е мошне карактеристично и лесно препознатливо дрво.

Петпрсникот е во блиско сродство и дели многу сличности со видовите P. laetus, P. colensoi и P. macintyrei. Копјестите дрва припаѓаат на истиот род.