Петар Шапкарев

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Петар Шапкарев
Petar Shapkarev mni.jpg
Роден 20 декември 1908
Софија,  Бугарија
Починал 16 септември 1997
Софија,  Бугарија
Занимање општественик

Петар Климентов Шапкарев (бугарски: Петър Климентов Шапкарев) е економист, математичар, предавач, научник и општественик од Бугарија.

Биографиjа[уреди | уреди извор]

Петар Шапкарев е роден на 20 декември 1908 година во Софија. Наследник е на прочуениот Охридски род Шапкареви, син на револуционерот Климент Шапкарев, внук на етнографот и фолклористот Кузман Шапкарев и правнук на преродбеникот Димитар Миладинов.

Во 1990 година е избран за заменик-претседател на Сојузот на македонските културно-просветни друштва во Бугарија (денес ВМРО-БНД). Во истата година е востановен Македонскиот научен институт и Петар Шапкарев става негов претседател. Бил главен уредник на списанието „Македонски преглед“.

Објавени книги[уреди | уреди извор]

  • Шапкарев, П., Отрасловата структура в междуотрасловите връзки на промишлеността в НР България, София, 1965, БАН Икономически институт
  • Шапкарев, П., Статистико-икономически етюди върху народното стопанство на НР България, София, 1982
  • Шапкарев, П., Производственият ритъм в народното стопанство на НР България, София, 1983, Наука и изкуство
  • Шапкарев, П. и др., Сто години от рождението на акад. Иван Стефанов, София, 1999, АИ Проф. Марин Дринов

Извори[уреди | уреди извор]Претседатели на Македонскиот научен институт

професор Иван Георгов | професор Љубомир Милетиќ | професор Никола Стоjанов | професор Димитар Сиљановски | Георги Кулишев | професор Петар Шапкарев | професор Димитар Гоцев | професор Трендафил Митев