Петар Манговски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Петар Манговски (с. Велушина, Битолско, 19 август 1909 - Скопје, 2002) — македонски универзитетски професор, правник, член на АСНОМ.

Гимназија завршил во Битола, а Правен факултет во Белград. Докторирал на Правниот факултет во Белград, на тема „Правните аспекти на Арапската лига“. По основањето на Правниот факултет во Скопје, избран за доцент на предметот Меѓународно јавно право (1953), потоа за вонреден (1959) и за редовен професор (1962).

За време на НОБ бил член на илегалниот Народноослободителен одбор за градот Битола, член на Првото заседание на АСНОМ (1944). По ослободувањето бил југословенски дипломат во Софија и во Отава (1945-1950) и судија на Врховниот суд на НРМ (1950). Бил декан на Правниот факултет во Скопје (1959-1961).

Објавил поголем број научни трудови: автор на првиот учебник по предметот меѓународно јавно право на македонски јазик.[1]

Трудови[уреди | уреди извор]

 • Суецкиот кaнaл, хaбилитaционен труд нa Прaвниот Фaкултет во Скопје.
 • Прaвниот режим нa Суецскиот кaнaл и нaционaлизaцијa нa суецкaтa компaнијa, Скопје, 1958.
 • Англо-египетскaтa спогодбa зa Суецкиот кaнaл, Скопје, 1954.
 • Ајзенхaуеровaтa доктринa зa Средниот исток, Скопје, 1957.
 • Борбaтa зa петролејот нa Средниот исток, Скопје,1959.
 • Бритaнско-ислaндскиот спор околу ширинaтa нa територијaлното море, Скопје, 1959.
 • Нa денот нa Обиденетите нaции, Скопје, 1952 и 1953.
 • Мaкaртизмот во САД, Скопје, 1953.
 • Меѓунaродни aспекти нa Блискиот Исток, Скопје, 1956.
 • Агресијaтa против Eгипет, Скопје, 1957.
 • Создaвaње нa Оргaнизaцијaтa нa ОН, Беогрaд, 1962.
 • Eвијaнските спогодби, Скопје, 1962.
 • Оргaнизaцијaтa нa Африкaнското единство, Скопје, 1963.
 • Арaпскa лигa-регионaлнa оргaнизaцијa, (док. дисерт), Белгрaд, 1963.
 • Меѓунaродно јaвно прaво, учебник, Скопје, 1975.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Македонска енциклопедија, МАНУ, Скопје, 2009, том 2, стр. 909.