Петар Здравев

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Петар Здравев (Тетово, 25 јуни 1883 - Скопје, 1960) бил професор на Медицинскиот факултет во Скопје (Катедра за оториноларингологија).

Животопис[уреди | уреди извор]

Здравев е роден во Тетово на 25 јуни 1883 година. Студирал во Швајцарија на Универзитетот во Женева. Во есента 1915 година со група други македонски студенти во Женева се организирале и основале Академско друштво „Македонија“ со цел да го запознава јавното мислење со положбата на македонскиот народ и да го актуелизира решавањето на македонското прашање[1]. Здравев бил член на Иницијативниот одбор за обединување на македонските друштва (1918), а по создавањето Сојуз на македонските друштва во Швајцарија бил избран за потпретседател на Генералниот совет. Учествувал во акциите за придобивање на европското јавно мислење и на владите на големите сили-победнички за разрешување на македонското прашање на Мировната конференција, со примена на правото за самоопределување и за создавање самостојна македонска држава.[2] Во 1947 бил избран меѓу првите 19 наставници на новоформираниот медоцински факултет во Скопје и станува основоположник на Клиниката за оториноларингологија и шеф на Катедрата сè до неговото пензионирање во 1957 година. Починал во Скопје во 1960 година.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Љубен Лапе, Активноста на Главниот одбор на македонските друштва во Швајцарија 1918–1919, „Гласник„ на ИНИ, 1, 1965
  2. Михајло Миноски, Федеративната идеја во македонската политичка мисла, Скопје, 1985