Прејди на содржината

Петар Башески

Од Википедија — слободната енциклопедија

Петар Башески — современ македонски поет. Роден е на 9 јули 1938 година во Прилеп. Завршил Филолошки факултет во Белград, група англиски јазик со книжевност, француски и италијански јазик.

Книжевно творештво[уреди | уреди извор]

 • „Нож во каменот“ (поезија, 1989)
 • „Чувари на кулите“ (поезија, 1990)'
 • „Вестител“ (поезија, 1991)
 • „Откопување на душата“ (поезија, 1992)
 • „Злодоба“ (поезија, 1992)
 • „Чемерни години“ (поезија, 1993)
 • „Апостолот“ (поезија, 1994)
 • „Маглите на Кајмакчалан“ (поезија, 1995)
 • „Пофалба на светлината“ (поезија, 1997)
 • „Песни за Бојан и Бојана“ (1997)
 • „Јас Григор Прличев“ (поезија, 1998)
 • „Воин на зборот“ (поема, 2000)

Награди[уреди | уреди извор]

„Град Кварту“, Апулија „'88“ (Рим), „Деи Диоскурел“ (Рим), „Златна плакета - Лаурент“, „Сребрена плакета“, „Лано-златен медал“, „Ванчо Николески“ (Битола), награда на „Мариовско-мегленските средби“ и на „Празник на липите“ (прва награда)