Песни (Коле Неделковски, 1967)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

„Песни“ — збирка песни на Коле Неделковски во издание на Македонска книга од 1967 година.

Содржина[уреди | уреди извор]

Книгата ги содржи песните од двете објавени збирки на Неделковски: „Молскавици“ и „Пеш по светот“. Покрај тоа, книгата содржи и предговор со наслов „Коле Неделковски (1912 — 1941)“, напишан од Тодор Димитровски.[1]

Молскавици[уреди | уреди извор]

Пеш по светот[уреди | уреди извор]

Технички карактеристики[уреди | уреди извор]

Кигата е објавена како дел од библиотеката „Атлас“ и има 67 страници. Нацртот на корицата е дело на Коста Бојаџиевски, а коректор била Вера Арсовска. Книгата е испечатена во графичкиот завод „Гоце Делчев“ во мај 1967 година, во тираж од 10 000 примероци. Таа не е каталогизирана и не ја поседува меѓународната ознака ISBN.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Коле Неделковски, Песни. Македонска книга, Скопје, 1967.
  2. Коле Неделковски, Песни. Македонска книга, Скопје, 1967.