Перуска војна

Од Википедија — слободната енциклопедија
Перуска војна
Датум 41–40 п.н.е.
Место Рим, Перусија (Перуџа)
Исход Октавијанска победа
Територијални
промени
Рим бил кратко изгубен, но брзо повратен
Завојувани страни
Римска Република Сили на Фулвија и Лукиј Антониј
Команданти и водачи
Октавијан Фулвија
Лукиј Антониј
Сила
125,000 48,000

Перуската војна (исто така Перусијанска или Перусинска војна, или Војна во Перусија) била граѓанска војна на Римската Република, која траела од 41 до 40 година пред нашата ера. Била водена од Лукиј Антониј и Фулвија за поддршка на Марк Антониј против неговиот политички непријател (и идниот император Август), Октавијан.

Фулвија, која била во брак со Марк Антониј во времето на граѓанската војна, силно чувствувала дека нејзиниот сопруг треба да биде единствениот владетел на Рим, наместо да ја дели власта со Вториот триумвират, особено Октавијан.

Помладиот брат на Фулвија и Антониј, Лукиј Антониј, подигнал осум легии во Италија.[1] Војската го држела Рим за кратко време, но потоа била принудена да се повлече во градот Перусија (современа Перуџа, Италија). Во текот на зимата од 41–40 година п.н.е., војската на Октавијан го опсадила градот, конечно предизвикајќи го да се предаде поради глад откога опсадените сфатиле дека засилувања од Италија или Истокот не доаѓаат . Животите на Фулвија и Лукиј Антониј биле поштедени, а Антониј бил испратен да управува со шпанска провинција како гест кон неговиот брат. Фулвија била прогонет во Сикион. Тогаш многу жители на градот биле искасапени; тие и другите ја изгубиле својата земја од војници ветерани, како што мрачно се сеќава на поетот, Секст Проперциј, на крајот од неговата прва книга „Елегии“.

Фулвија починала во 40 година п.н.е., а со нејзината смрт дошло и мир меѓу Антониј и Октавијан. Меѓутоа, мирот ќе трае кратко, бидејќи граѓанската војна започнала неколку години подоцна.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Brice, Lee L. (2014). Warfare in the Roman Republic: From the Etruscan Wars to the Battle of Actium. Santa Barbara: ABC-CLIO. стр. 45. ISBN 9781610692991.