Пертузумаб

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Пертузумаб
Pertuzumab-HER2 complex 1S78.png
Структура на HER2 и пертузумаб
Моноклонално антитело
ВидЦело антитело
ИзворHumanized (from mouse)
ТаргетHER2
Клинички податоци
Заштитени имињаPerjeta
Licence dataEMA:[[[:Предлошка:Infobox drug/EMA-EPAR]] врска], US FDA:врска
Бременосна
категорија
  • US: D (Доказ за ризик)
Начин на издавање
  • US: само
Начин на
примена
Intravenous
Назнака
CAS-број380610-27-5 X mark.svgН
ATC кодL01XC13
UNIIK16AIQ8CTM Yes check.svgОк
KEGGD05446 Yes check.svgОк
ChEMBLCHEMBL2007641 X mark.svgН
 X mark.svgНYes check.svgОк (what is this?)  (verify)

Пертузумаб е моноклонално антитело кое се користи со трастузумаб и доцетаксел за третман на метастатски HER2-позитивен рак на дојка; исто така се користи во истата комбинација како неоадјувант во ран HER2-позитивен рак на дојка.

Несаканите ефекти кај повеќе од половина од пациентите кои го примаат лекот вклучуваат дијареа, губиток на коса, и намален број на наутрофили; кај повеќе од 10% има намлен број на еритроцити, хиперсензитивност или алергиска реакција, реакција на инфузија, намален апетит, инсомнија, нарушување во сетилото за вкус, воспаление на устата, констипација, осип, и мускулна болка. Бремени жени или жени кои планираат бременост не би требало да го користат лекот. Не е познато дали пертузумабот стапува во интеракција со доксорубицинот.