Прејди на содржината

Персиј Флак

Од Википедија — слободната енциклопедија

Персиј Флак (латински: Persius Flaccus) - римски поет.

Животопис[уреди | уреди извор]

Персиј Флак се родил во Волатеро, во Етрурија, а живеел во времето на владеењето на Нерон.

Творештво[уреди | уреди извор]

Персиј Флак напишал шест сатири во кои остро ги критикувал пороците на неговото време, но неговите строги морални сфаќања не се оригинални, туку се преземени од учењето на стоиците.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Jevrosima Drašković, „Razvitak rimske lirike“, во: Rimska lirika. Beograd: Rad, 1964, стр. 113.