Персиска дебелоглавка

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Spialia|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Персиска дебелоглавка
Macrolepidoptera01seitz 0177.jpg
c
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Spialia
Вид: Персиска дебелоглавка
Биномен назив
Spialia phlomidis
(Herrich-Schäffer, 1845)[1]
Синоними
  • Hesperia phlomidis Herrich-Schäffer, 1845
  • Syricthus eupator Hemming, 1932
  • Syrichtus jason Oberthür, 1912
  • Spialia phlomidis kiki Higgins, 1974

Персиската дебелоглавка (Spialia phlomidis) е пеперуга од семејството на дебелоглавки. Пеперугата ја има и во Македонија.

Опис[уреди | уреди извор]

Пеперугата живее во јужниот дел на Балканот, Мала Азија, Јужна Русија и Иран.

Пеперугата претпочита стрмни предели со умерена надморска висина.[2]

Пеперугата има распон на крилја од 14 до 15 мм. Возрасните единки летаат од јуни до јули и годишно имаат една генерација. Ларвите се хранат со Convolvulus libanotica.

Подвидови[уреди | уреди извор]

  • Spialia phlomidis phlomidis (Балкан, Јужна Русија, Иран)
  • Spialia phlomidis hermona Evans, 1956 (Либан)

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]